Експерт: Яжте тези продукти, ако надвишите кръвната захар

31271
Експерт: Яжте тези продукти, ако надвишите кръвната захар
Снимка: https://pixabay.com

Нивата на кръвната захар, поддържани в правилните граници, са изключително важни за здравето на целия организъм. Хората, страдащи от преддиабетни състояния, и диабетиците трябва да му обръщат специално внимание. Как бързо да намалите нивата на кръвната захар? Представяме ви най-ефективните домашни методи.

Нивата на кръвната захар зависят от много фактори. За да я поддържате в нормални граници, е необходимо да се грижите не само за правилното хранене, но и за физическа активност или подходящо количество сън. Какво трябва да се направи, когато тя се повиши опасно?

Ако захарта се задържи над определено ниво за дълъг период от време, това може да доведе до развитието на сериозно, хронично заболяване, като например диабет тип 2. За да избегнете това, е важно редовно да проверявате нивото на захарта и да поддържате здравословен начин на живот.

От съществено значение е разнообразното хранене, богато на плодове и зеленчуци (особено такива с ниско съдържание на скорбяла), протеини, фибри и микроелементи.

Друг фактор, на който трябва да се обърне внимание, са физическите упражнения. Не е необходимо физическата активност да е продължителна и изтощителна - важното е да е редовна. Дори 30-40-минутна ежедневна разходка може значително да намали нивата на кръвната захар. Ходенето, колоезденето или джогингът също са добри варианти. С течение на времето увеличавайте интензивността на тренировките си. 

Проучванията показват, че съществува връзка между твърде малкото сън и хипергликемията. Това е така, защото се нарушава усвояването на глюкозата в организма. Следователно, за да намалите нивата на кръвната захар, е важно да спите достатъчно.

Как да понижим кръвната захар с домашни средства?

Някои хора, които имат проблеми с твърде много захар, трябва да приемат лекарства, предписани от техния лекар. Тези, чийто проблем не е толкова напреднал, могат да се съсредоточат върху доказани домашни методи.

Сред най-ефективните от тях са:
-    пиене на много вода,добавяне на витамин D и магнезий,
-    въвеждане на екстракт от джинджифил в диетата, 
-    лека физическа активност след хранене - например ходене пеша,
-    хранене на по-малки, но по-чести порции,
-    избягване на стреса.

Какво да ядем, за да намалим кръвната захар?

Диетата е от решаващо значение за хората с диабет или проблеми с усвояването на глюкозата. Тя трябва да бъде питателна и разнообразна. В нея не трябва да липсват съставки като: диетични фибри, които се съдържат в зеленчуците и плодовете - препоръчителните зеленчуци включват: краставици, спанак, целина, броколи, тиквички, маруля, но също и чушки, домати или репички, пълнозърнести зърнени продукти, които бавно повишават нивото на глюкозата в кръвта - пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, овесени ядки, трици и др. ядки, подправки - джинджифил, куркума, сминдух и канела, наред с други, са полезни за понижаване на захарта.

Избягвайте всички силно преработени храни, сладкиши, газирани напитки и изкуствено подсладени сокове и десерти. 

Конфитюрите и другите плодови продукти, белият хляб и някои видове грис също могат да бъдат източник на прости въглехидрати, които повишават кръвната захар.

Диетата за понижаване на кръвната захар трябва да включва малки количества продукти от брашно - като палачинки, юфка или кнедли - сладки плодове (банани, грозде, смокини) и сушени плодове. Може да се наложи и елиминиране на алкохола.

Какъв чай понижава кръвната захар

Най-ефективният начин за намаляване на глюкозата в организма е да се пие вода. Препоръчва се да се изпиват около 1,5-2 литра от нея на ден. За още по-добър ефект към част от порцията може да се добави екстракт от джинджифил или бяла черница.
Зеленият чай също има положителен ефект. Препоръчват се и билки за понижаване на захарта, като например сминдух.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com