Горна и долна граница на кръвното - лекар разкри какво издава голямата разлика между тях

67012
Горна и долна граница на кръвното - лекар разкри какво издава голямата разлика между тях
Снимка: iStock

Общоприето е, че проблемите с кръвното налягане възникват в по-напреднала възраст, но днес и младите хора страдат от сърдечно-съдови заболявания. Освен това високото или ниското кръвно налягане може да сигнализира за множество други проблеми в тялото. Според руския лекар д-р Надежда Подкоритова това се отнася и за голямата разлика между долната и горната граница на налягането.

Горна и долна граница на кръвното

"Съвсем безсмислено е да се разглежда систоличното налягане без диастолично налягане - трябва незабавно да погледнете тяхното съотношение. Малка разлика може да показва отлагане на холестерол в аортата или разширяване на определен участък от нея, увреждане на бъбречните съдове, ниски нива на хемоглобина и много други състояния", казва експертът.

Този плод сваля кръвното и прибира увисналия корем, яжте го всеки ден

Увеличаването на разликата между долното и горното налягане също не е много добър знак - може да показва сърдечни или други патологии, изтощение или може да е следствие от остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Идеалният вариант е, когато разликата между горната и долната граница на налягането е 40–50 mmHg.

"Според последните международни препоръки, които бяха актуализирани това лято, систоличното налягане (горното число) се счита за оптимално в диапазона 120–129, диастолното налягане (долното число) е 70–79“, казва д-р Денис Бани.

Същият показател е от значение за юноши над 14 години (за по-малките деца стойностите са по-ниски). По-високите стойности са приемливи за възрастните хора и тези, чийто организъм е отслабен от заболяване.

Надежда Подкоритова казва, че артериалната хипертония се диагностицира, когато се регистрира постоянно повишаване на систолното налягане над 140 mmHg, диастолно - над 90 mm Hg.

„Въпреки че винаги се измерват два показателя, сами по себе си, независимо един от друг, те могат да кажат малко - важно е съотношението на горното и долното налягане. Но казано много просто, систолното (горното) налягане до голяма степен отразява работата на сърцето, а диастолното (долното) налягане отразява тонуса на периферните съдове“, казва лекарят.

„При измерване на налягането се оценява както горното, така и долното (диастолично) налягане, което се създава в съдовете в момента на отпускане на сърдечния мускул“, казва д-р Надежда Подкоритова.

Тя допълва, че и двата показателя са значими за оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови патологии. Повишеното долно налягане също показва здравословни проблеми, както и повишеното горно налягане. Но колкото по-възрастен е човек, толкова по-голямо значение придават лекарите на нивото на последния показател.

Още: Евтиният зеленчук, който е задължителен за хората над 55 - сваля кръвното и укрепва имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...