Холестеролът в умерени дози е безвреден

5065
Холестеролът в умерени дози е безвреден
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако употребата на продукти, богати на холестерол, не излиза извън рамките на нормата, това няма да доведе до развитие на заболявания на сърцето.

Такова е заключението на финландски учени, чиято работа опровергава теорията за безспорна опасност от холестерола за сърдечносъдовата система.

Всеки след 35-годишна възраст трябва да следи холестерола си

През последните години медицинската статистика у нас показва, че все повече и все по-млади хора имат високи нива на лошия холестерол, п...

Група специалисти от университета на Източна Финландия са провели експеримент с участието на 1032 здрави мъже на възраст от 42 до 60 години. Медиците следили тяхното здраве и хранене в продължение на 21 години и в резултат установили особен фактор, който определя склонността към болести на сърцето.

Лекарите установили, че една трета от участниците били носители на гена ApoE4, който се асоциира с повишен риск от заболявания на сърцето. "Хората, които имат ApoE4, трябва особено внимателно да се отнасят към състоянието на своята сърдечносъдова система", казват авторите на статията.

В рамките на експеримента участниците средно изяждали по 4 яйца на седмица, което съответства на 2800 мг холестерол. Главната „изненада“ в изследването се оказало това, че дори при хората, които се явяват носители на гена ApoE4, не било открито каквото и да е негативно влияние, свързано с употребата на холестерол.

Според популярната хипотеза холестеролът води до влошаване на проводимостта на съдовете поради натрупване на мастни отлагания по вътрешните стени. И все пак не било открито удебеляване на артериите при доброволците, включително при генетично предразположените към проблеми със сърцето.

Храни срещу холестерол

Спазването на добра диета и правенето на редовни упражнения е най-добрият начин за ограничаване на холестерола и предпазване от свързан...

"Умерената употреба на холестерол не увеличава вероятността от развитие на болести на сърцето дори при хора, влизащи в рисковата група", резюмират финландските учени.

Според медиците за повишения риск от възникване на сърдечносъдови болести допринасят такива фактори като пушене и употреба на голямо количество захар, които вредят повече от холестерола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com