Откриха гените, отговорни за стареенето и дълголетието

6630
Откриха гените, отговорни за стареенето и дълголетието

Изследователи от Швейцария са проучили 40 000 гена на три различни вида организми, за да идентифицират гените, отговорни за физическото стареене, пише Мегавселена.

Екипът от Технологичния институт в Цюрих също така открил, че промяната на тези гени при лабораторни животни, удължава значително продължителността на живота. Възможността за постигане на същия резултат при хора е съвсем реална.

15% от гените определят живота ни

3230 са критично важните гени за всеки човек – дори малки мутации в тях убиват човека още преди раждането, пише Мегавселена. "Кр...

Изследователите започнали с 40 000 гена, често срещани при нематодните червеи C. elegans, зеброви риби и мишки. За да разберат кои гени са директно свързани с процеса на физическо стареене, учените сравнили активността им при различните фази от живота – младост, зрялост и старост.

След това въвели информацията в статистически модел, който им показал, че само 30 от всичките 40 000 гена са отговорни за стареенето на трите вида животни. Учените също така разбрали, че тези гени са ортологични – тясно свързани са помежду си и произлизат от един ген, споделян от последния общ предшественик на нематодните червеи, зебровите риби и мишките. Всъщност тези 30 гена присъстват и при хората!

Чрез блокирането само на половината от тези гени изследователите постигнали 5-процентово удължаване на живота и при трите вида, без да се наблюдава влошаване на здравето на индивидите.

Но един ген (bcat-1) се оказал изключително влиятелен в определянето на продължителността на живота при животните. „Когато блокирахме ефекта на този ген, продължителността на живота при нематодите се увеличи с 25%“, казва главният автор на изследването Майкъл Ристоу.

Гените влияят на политическите убеждения

Учени изясниха, че вариациите на гена DRD4 влияят на политическите предпочитания на човека. Особено ярко влиянието на генетичните факт...

Блокирането на гена bcat-1 позволило на определени разклонени аминокиселини да се събират в тъканите, по този начин увеличавайки дълголетието при нематодите. Червеите, чиито живот бил удължен с 25%, продължавали да се възпроизвеждат дори и в дълбока старост.

Въпреки че проучването е напълно успешно, крайният успех ще бъде постигнат, ако стане ясно, че същият метод работи и при хора. В крайна сметка целта е не просто да се удължи човешкият живот, а да живеем здрави по-дълго. А кой не иска това?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com