Има ли вредни за здравето зеленчуци и кой е първенецът сред тях?

28647
Има ли вредни за здравето зеленчуци и кой е първенецът сред тях?
Снимка: Pexels

Пълноценното и здравословно меню включва щедри порции зеленчуци. Обикновено препоръката на специалистите по хранене е да се консумират колкото е възможно повече зеленчуци, за да се снабди организмът с ценни влакнини, фибри, минерали и витамини. Препоръката обаче не е прецизна, тъй като консумацията на прекомерни количества от определени зеленчуци не носи полза, а вреда на здравето. Вижте кои са най-вредните зеленчуци, които трябва да консумираме с мярка.

1. Спанакът е сред първенците. Причината се крие във факта, че съдържа много нитрати и пестициди, които са вредни за здравето. Препоръчва се ограничена консумация, когато продуктът е закупен от магазин, или консумация на отгледан в собствената градина. Важно е и да бъде отлично измит и дори оставен да се изкисне, преди да бъде приготвен. Нитратите са токсични и създават опасност от ракови заболявания. Едно от най-опасните последствия за здравето от консумацията на зеленчуци, съдържащи много нитрати, е окислението на молекулите на желязото в хемоглобина, което води до блокиране на транспортирането на кислорода от кръвта. Това състояние в тежка форма може да предизвика опасни здравословни последици – да доведе до кома или дори до смърт. Следва да се има предвид, че зеленчуците с най-много нитрати са спанакът, броколито, зелето, кореноплодните зеленчуци, както и тези, отгледани в парник.

Листата на този зеленчук помагат при артрит, косопад и разширени вени

Едни от най-полезните зеленчуци, които човек може да отглежда в своята зеленчукова градина или да купува от пазара, са морковите. Те вз...

2. Вреден за здравето на определени групи хора се оказва и патладжанът. Макар да съдържа над 80 полени вещества, той е известен и с високото съдържание на оксалати, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми при хора, страдащи от заболявания на бъбреците, черния дроб или жлъчния мехур. Други вреди нанасят върху тялото съдържащи се в патладжана вещества, които пречат на усвояването на калция и водят до унищожаване на костите. Опасност представлява и голямото количество сол. Патладжанът се наръсва със сол, за да се освободим от горчивия му вкус, а прекомерната употреба на сол е доказано вредна. Можем да минимизираме вредата и да се насладим на вкуса и ползите от този зеленчук, ако  премахваме кората и го измиваме изключително добре, както и ако не прекаляваме с консумацията му.

3. Замразените зеленчуци. Замразяването на зеленчуци след обирането им води до трайно съхраняване и на нитратите и нитритите в тях. Това прави консумацията на пресни зеленчуци – сурови или приготвени по различни начини с изключение на пърженето – за предпочитане пред консумацията на замразените.

Ако страдате от определено заболяване, не пропускайте да се консултирате кои зеленчуци са полезни за вас и кои неподходящи за състоянието ви, за да извлечете максимална полза от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com