Измерете така мазнините на корема и ще разберете много за здравето си

4851
Измерете така мазнините на корема и ще разберете много за здравето си
Снимка: Thinkstock/Guliver

Когато посещавате доставчик на здравни услуги, почти винаги трябва да се претегляте. Много лекари използват индекса на телесна маса (ИТМ) като показател за здравословно състояние. ИТМ се основава на вашето тегло и височина. И много лекари използват индекса, за да определят дали сте здрави или не. Но се оказва, че ИТМ всъщност не е равно на здраве.

Здраве

Всеки път, когато теглото и височината ви се измерват, двете след това се разделят едно на друго. Числото, което излиза от това изчисление, ви поставя в една от четирите категории. Тези категории са „поднормено тегло“, „нормално“, „наднормено тегло“ или „затлъстяване“. И въпреки че има връзка между високия ИТМ и определени здравословни проблеми, няма научни доказателства, които да доказват, че едното причинява другото. Можеш да си дебел и здрав. И можете да бъдете слаби и нездравословни. Едното не причинява непременно другото.

Паула Брошу, доцент в Колежа по психология към Nova Southeastern University, която изучава стигмата на теглото, каза за Good Housekeeping: „Едно голямо проучване изследва кардиометаболитното здраве на хората в спектъра на BMI и установи, че почти половината от хората с „наднормено тегло“ и почти един -трета от „затлъстелите“ хора са били метаболитно здрави. Изследователите изчисляват, че здравето на близо 75 милиона възрастни в САЩ е неправилно класифицирано въз основа на ИТМ.

Болката в тези части на тялото издава висок холестерол 

ИТМ не отчита типа тяло на човек. Което се определя от генетиката. А високият ИТМ не означава непременно, че хората имат по-висок риск от смърт. Брошу каза пред Good Housekeeping: „Много хора са изненадани да научат, че хората с „наднормено тегло“ имат по-нисък риск от смъртност от хората с „нормално“ тегло и че хората, които са „затлъстели“, имат същия риск от смъртност като хората с „нормално“ тегло .”

Лечение

Но в сегашната система на здравеопазване хората все още се оценяват според категорията им на ИТМ. И дори им е отказано необходимото лечение поради това. Брошу каза: „Ако човекът е дебел, лекарят може да диагностицира теглото като проблем, да предпише загуба на тегло като лечение и да го изпрати без допълнителни диагностични тестове или лечения. Но ако човекът не е дебел, е много по-вероятно да получи сканиране и лечение на болката в коляното по време на оплакването. Това кара хората, които попадат в категориите „наднормено тегло“ или „затлъстяване“, да бъдат диагностицирани погрешно и ги обезсърчава да търсят помощ в бъдеще. 

The Guardian съобщава, че много дебели хора говорят за погрешна диагноза заради теглото си. Това означава, че ИТМ като мярка за здраве може да бъде животозастрашаващ за много хора.

ИТМ все още се използва от много здравни специалисти, защото е лесна система за бързо изчисляване на „здравето“ на човек. И тъй като се използва от 1800 г., той е голяма част от системата на здравеопазването. Но много професионалисти се отдръпват от системата. Брошу каза: „Фокусира се върху загубата на тегло като здравословен резултат и като цяло загубата на тегло се препоръчва на всяка цена, което често води до вреда. Фокусът върху здравето, а не върху теглото, осигурява повече подкрепа на пациенти от всякакъв размер.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com