Какво означава, ако усещате вкус на кръв в устата си?

34681
Какво означава, ако усещате вкус на кръв в устата си?
Снимка: iStock

Вкусът на кръв в устата е симптом, който се среща доста често. Обикновено той е резултат от случайно прехапване на бузата или езика, докато дъвчете или говорите. Ако обаче се появява без каквато и да е травма или се повтаря често, си струва да се замислите дали не е сигнал за по-сериозен здравословен проблем. Какво може да причини кървав вкус в устата? Как може да се справим с него? 

Причини за кървав вкус в устата

Инфекции на носа и синусите

Възпалението на мембраните на носа и синусите е една от най-честите причини за кървав вкус в устата. Набъбналата лигавица е задръстена и самите съдове са податливи на увреждане. Това води до микрокръвоизливи. 

Ето защо понякога при кихане или избърсване на носа по повърхността на носната кърпа се появява малко кръв. Част от тази кръв може да потече и в гърлото, което води до кървав вкус в устата. Това обаче трябва да премине напълно, след като инфекцията се излекува

Кървене от носа и послевкус в устата

Кървенето от носа е друга често срещана причина за кървав вкус в устата. По време на кръвоизлив тя може да се стича по стената на гърлото, което я прави забележима в устата. Това се случва както при по-слабо, така и при по-обилно кървене. В такава ситуация кръвта трябва да се изплюе, така че възможно най-малко от нея да попадне в стомашно-чревния тракт. Пациентът трябва също така да наведе главата си напред и да стисне с пръсти горната част на носа за около 10 минути, докато кървенето спре.

Заболяване на венците - кървене в устата

Пародонтитът, или възпалението на венците и другите пародонтални елементи, е второто най-често срещано заболяване на устната кухина - веднага след кариеса. То се причинява предимно от натрупването на зъбен камък, който приютява бактерии, инфектиращи венците. 
В хода на пародонтита се появяват подуване, зачервяване и кървене на венците, което може да предизвика вкус на кръв в устата. Ако не се лекува, пародонтитът заплашва с разхлабване на зъбите и дори със загуба на зъби. Основният метод на лечение е отстраняването на зъбния камък от стоматолог. Заболяването може да се предотврати чрез редовно миене на зъбите с четка и конец поне веднъж дневно.

Горчив вкус в устата - каква е причината и какво да правим

Бруксизъм и кървене в устата

Бруксизмът се определя като несъзнателно или съзнателно скърцане със зъби, което най-често се случва през нощта, но понякога и през деня. 
Смята се, че то се среща при 8-10 % от всички възрастни. В хода на заболяването най-много страдат зъбите - продължителният бруксизъм може да доведе, наред с другото, до износване на зъбните коронки, напукване на емайла и дори до загуба на зъби. 

Освен това нерядко човек, който скърца със зъби, гризе и венците и лигавицата на бузите си, което може да доведе до кървене и вкус на кръв в устата. Борбата с бруксизма е трудна, а само психотерапията или медикаментите против тревожност често са неефективни. По тази причина се изработват специални релаксиращи шини за зъбите, които предотвратяват триенето им един в друг по време на сън.

Болест на Крон - кървене

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата с непълно изяснен патомеханизъм. В хода му хроничното възпаление води до разрушаване на чревната стена, в резултат на което се образуват дълбоки язви. Те се намират най-често в крайния илеум и причиняват диария, анемия и болки в корема. 

Въпреки това е добре да се знае, че заболяването може да засегне практически целия стомашно-чревен тракт, включително устната кухина. Промените по лигавицата на устната кухина могат да наподобяват единични афтозни язви или по-големи язви. Те могат да кървят и да болят, причинявайки усещане за кръв и дискомфорт при хранене.

Ако сте забелязали някакви симптоми, които могат да показват болестта на Крон, не се колебайте да потърсите помощ. Това е сериозно състояние, което, ако не се лекува, може да доведе до такива състояния като перфорация на червата, образуване на абсцеси или запушване на храносмилателния тракт.

Лекар съветва: ето кой е най-бързият начин за премахване на метален вкус в устата!

Туберкулоза 

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, причинено от микобактерии. В началните етапи на инфекцията бактериите инфектират белите дробове, докато при имунокомпрометирани пациенти те могат да се разпространят в лимфните възли и други органи. 
Белодробната туберкулоза се проявява главно с кашлица, която в началото е суха и с напредването на заболяването се променя във влажна. Възможно е да има и отхрачване на кръв (известно като хемоптиза), което може да предизвика кървав вкус в устата. 
Лечението на туберкулозата включва прием на противотуберкулозни лекарства, като рифампицин или изониазид, за дълъг период от време (6 до 9 месеца).

Отравяне и кървене от храносмилателната система

Отравянията с някои метали и химични съединения също могат да причинят кървав вкус в устата. По-специално трябва да се споменат следните вещества:

-    белият фосфор, използван при производството на торове, освен всичко друго може да причини ерозии и кървене в храносмилателния тракт;
-    сярна киселина, която уврежда лигавиците и по този начин подпомага кървенето;
-    бром, който причинява кървене от носа;
-    ванадий, който може да причини кръвоизливи в белите дробове;
-    азотен диоксид, който може да причини хемоптиза;
-    амоняк, който има разрушителен ефект върху лигавиците.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com