Какво означава "магическо мислене" и как може да ни навреди

18825
Какво означава "магическо мислене" и как може да ни навреди
Снимка: iStock/Guliver

На хората ни е удобно да вярваме в конспирации и ние го наричаме „магическо мислене“. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на Катедрата по психиатрия и клинична психология към Медицински университет – Варна и началник на специализирана Клиника в УМБАЛ „Св. Марина“. Проф. Кожухаров обясни, че на хората им е по-лесно да вярват, в това, че например Ванга е предсказала всичко, което се е случило на света, удобно е да се вярва, че Христо Ботев не е бил убит, а е живял дълго и други теории, които не лежат на факти.

„Това е едно повърхностно мислене, което както казах ние наричаме магическо мислене. То не лежи на разумни основи, а на емоционално мислене. То е обосновано от желанието на хората да има неща, които са необясними, но и които ние можем по някакъв начин да предвидим. Например много хора предпочитат да ходят на екстрасенси, с цел решаване на даден проблем, а не посещават психолог, който реално може да им помогне.

Безпорядъкът у дома говори за психологически проблеми

Редът или хаосът в живота са своеобразно огледало на случващото се във вас, с вашите мисли, желания, цели и емоции. Ето защо, ако искат...

Това е една страна на нещата, но другата вина е и в нас специалистите. Години наред психиатрията стои на едно място, не се откриват причините за много болести, нито пък дефинитивно лечение за много заболявания и от това следва появата на антипсихиатрията и отричането. Именно тук е нашата роля – да даваме повече информация на хората, да знаят, че не трябва да се плашат от нас.

Ето, вчера имах такъв случай. Обажда се пациент и аз обяснявам, че не приемам в частния си кабинет, но ако желае винаги може да ме посети в болницата. И знаете ли, какво ме попита, независимо, че прегледът е същия и отново ще бъде проведен от мен – попитаха – ами ще ме регистрирате ли в болницата? И говорим за пациент с тревожно-депресивно състояние. Т.е. дори интелигентите хора трудно правят разлика между различните състояния и на преден план излизат тези първични страхове, да не би случайно да ги регистрираме в болницата, да имат жълта книжка, да не успеят да си намерят работа или пък да не могат да се оженят“, каза още проф. Христо Кожухаров.

Той обясни, че заради прекалено голямото доверие на българите към „дарбите“ на различни екстрасенси не веднъж при него са стигали хора, които след дълго обикаляне по такива специалисти, които сериозно са си навредили, в желанието си да избягат от преглед при медицинско лице.

„Не един такъв случай имам в практиката си, Много хора са влошили състоянието си, след дълго обикаляне по екстрасенси и съответно са си навредили. Пак казвам – аз не мога да обясня необяснимото и сигурно има хора, които имат такива възможности, но те са единици, а и техните възможности също имат граници.

Неврози от натрапчиви състояния, фобии, хипохондрия или как пандемията ни побърка

Миене на ръцете на всеки час е обсесивно-компулсивно разстройство, страхът от тълпи и обществени места се отнася към агорафобиите, да с...

Лошото е, че масово се идеализират тези специалисти по паранормалното. Забелязал съм, че българите са склони да не спазват това, което им се изписва от традиционната медицина, а са склони да спазват бабини деветини, като например да заровят нещо си някъде, да държат водата топла защото така трябва и разни такива неща, които за мен са необясними.

Точно тази пасивност и простота на нещата, в комбинация с ходенето при екстрасенси, които знаят всичко, в съчетание с непълното развитие на класическата медицина, води до положението, в което сме“, каза в заключение проф. Кожухаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com