Какво се случва с холестерола, когато ядете кестени

2699
Какво се случва с холестерола, когато ядете кестени
Снимка: iStock

Ядливите кестени са не само сладки, но и полезни. Те придават специален вкус на десерти, пилаф и други ястия, привличат вниманието и с ползите си за здравето, пише турското издание Türkiye. Освен това те могат да се консумират и пържени. Но интересно е как тяхната консумация влияе на нивата на холестерола.

Кестенови ядки и холестерол

Изданието отбелязва, че в тези ядки мазнини са в много по-малки количества в сравнение с тези, съдържащи се в орехите, бадемите и лешниците. Осве това кестеновите ядки се отличават с високо съдържание на мнишесте и витамин С. Именно последното вещество съдейства за намаляване на холестеролните нива. Заслуга за това имат омега-3 и омега-6 мастните киселини, съдържащи се в кестена.

Колко време се варят кестени, за да станат меки и вкусни?

В състава на кестеновите ядки влизат и други полезни вещества като калций, фосфор и магнезий. Те оказват положителен ефект по отношение поддържане здравето на костите и зъбите.

Кестеновите ядки се отличават и с високо съдържание на фосфор и витамини от група В, които са полезни за нервната система. Последните укрепват нервите и насърчават производството на серотонин, хормона на щастието, в мозъка. Функцията на нервната система е изключително важна, тъй като е отговорна за контрола на много части на тялото.

Кестеновите ядки доставят на тялото голямо количество антиоксиданти, което спомага за подобряване на психичното здраве. Те са богати и на аминокиселини. Поради тази причина този продукт може да се консумира и от вегетарианци, възрастни хора и спортисти. Когато се консумират цели ( след термична обработка) или във вид на брашно се препоръчват за хора с целиакия или непоносимост към глутен.

Кестените съдържат по-малко мазнини от другите ядки , те са питателни и засищащи, но не толкова мазни като другите ядки и следователно по-здравословни. В 100 грама от тях се съдържат 210 kcal, 42 въглехидрати, 3,6 протеини, 2,2 мазнини. Поради своята текстура, те са отличен компонент на вегетарианската диета.

Кестенът е алерген, така че е противопоказан при индивидуална непоносимост. Хората, страдащи от диабет , не трябва да консумират кестенов мед без консултация с лекар. Прекомерната консумация на коментираната ядка може да провокира спазми – схващане на пръстите. Хората, страдащи от атоничен запек, гастрит , лошо съсирване на кръвта, тромбоцитопения, чернодробни и бъбречни заболявания, не трябва да ядат кестенови ядки, тъй като те могат да причинят обостряния. Те са противопоказни и при менструални нарушения. Освен това не се препоръчва консумацията им от деца, бременни и кърмещи жени, тъй като те могат да причинят алергични реакции.

Още: Кестени под възглавницата - ето за какво помагат те

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com