Какво се случва със здравето, ако спите по-малко от 5 часа?

1292
Какво се случва със здравето, ако спите по-малко от 5 часа?
Снимка: iStock/Guliver

В нашето забързано общество, в което изискванията за време изглеждат безкрайни, добрият сън се е превърнал в лукс за мнозина. Нови изследвания показват убедителна връзка между недостатъчния сън и психичното здраве, особено по отношение на депресията. Спането по-малко от 5 часа на нощ вече се счита за значителен рисков фактор за развитие и изостряне на депресивните симптоми.

Рисковете при малко сън

Многобройни проучвания са изследвали сложната връзка между продължителността на съня и психичното благополучие, като последователно са подчертавали вредните последици от недостатъчния сън. Едно такова проучване, проведено от Националната фондация за съня във Великобритания, установи, че лицата, които постоянно спят по-малко от 5 часа на нощ, са изложени на значително по-висок риск от симптоми на депресия. Проучването проследява моделите на съня и резултатите за психичното здраве за продължителен период от време, като разкрива ясна връзка между кратката продължителност на съня и повишената податливост към депресия.

Основните механизми, които свързват недостатъчния сън с депресията, са сложни и многостранни. Сънят е неразделна част от възстановяването и регулирането на различни физиологични процеси, включително и на настроението. Недостатъчният сън нарушава тези деликатни процеси, което води до промени в нивата на невротрансмитерите, хормонален дисбаланс и нарушена емоционална регулация. С течение на времето тези смущения могат да се проявят като постоянно чувство на тъга, безнадеждност и цялостно влошаване на психичното благополучие.

Още: Защо се стряскаме, когато заспиваме или насън?

Освен това не може да се пренебрегне двупосочната връзка между съня и психичното здраве. Въпреки че липсата на сън може да допринесе за появата на депресия, лицата, борещи се с депресивни разстройства, често изпитват нарушения в режима на съня си. Това създава порочен кръг, в който лошият сън и депресията се подсилват взаимно, засилвайки тежестта и на двете състояния.

Последиците от тези констатации се простират отвъд индивидуалното ниво, като оказват влияние върху общественото здраве в по-широк мащаб. Тъй като разпространението на недостига на сън продължава да се увеличава, нараства и тежестта върху службите за психично здраве. Преодоляването на основните причини за недостатъчния сън, независимо дали става въпрос за фактори, свързани с начина на живот, стреса, свързан с работата, или технологичните разсейвания, става наложително в контекста на превенцията и управлението на депресията.

Доказателствата са неопровержими - спането по-малко от 5 часа на нощ значително повишава риска от депресия. Признаването на сложното взаимодействие между съня и психичното здраве е от решаващо значение за разработването на цялостни подходи за справяне с нарастващата криза в областта на психичното здраве. Даването на приоритет на адекватния сън може да се превърне в основна стратегия не само за подобряване на цялостното благосъстояние, но и за овладяване на нарастващата вълна от депресия в съвременното ни общество.

Източник: The Guardian

Още: Най-полезната поза за сън

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com