Какво ще стане с тялото ви, ако ядете лук всеки ден?

27015
Какво ще стане с тялото ви, ако ядете лук всеки ден?
Снимка: Pixabay.com

Лукът е една от основните съставки в кухните на повечето хора. Независимо дали готвите италиански, мексикански или индонезийски ястия, повечето от тях изискват лук. Той не само осигурява страхотен вкус на вашата храна, но и е много полезен за вас. Така че, има много причини да добавяте редовно лук към храната си.

Ето какви са ползите за тялото ви, ако всеки ден го консумирате:

1. Добри бактерии

Предпочитаме да не мислим твърде много за бактериите. Те са нещата, от които се разболявате, нали? Е, не винаги. Имаме много бактерии, живеещи в нас, които помагат на телата ни да останат здрави. Лукът съдържа пребиотични фибри, които играят важна роля в червата. Те поддържат чревната флора здрава и регулират нивото на бактериите. Лукът съдържа и вещество, което стимулира растежа на бифидобактериите. Те потискат други бактерии, които увреждат червата.

Освен това, консумацията на храни, богати на пребиотици, спомага за увеличаване на пробиотиците, като щамовете на лактобацилите и бифидобактериите, които са от полза за храносмилателното здраве. Диета, богата на пребиотици, може да помогне за подобряване на усвояването на важни минерали като калций, което може да подобри здравето на костите. Лукът е особено богат на пребиотиците инулин и фруктоолигозахариди. 

Хитри трикове да режете лук без сълзи

2. Здраво сърце

Има няколко проучвания за ефекта на лука върху кръвта ви. Те показват, че редовното консумиране на лук значително намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Освен това в лука няма холестерол, но той добавят много вкус. Така че, много по-добре е да добавите лук към храната си, отколкото малко сол например. Солта е вредна за кръвното ви налягане, но лукът има само ползи за здравето.

3. Кръвна захар

Проучванията в тази посока все още са в начална фаза, но изследователи са открили, че нивата на кръвната захар на тествани животни са били понижени значително от лука. Учените смятат, че сярата в лука води до повишаване на производството на инсулин, което понижава нивото на кръвната захар.

4. Риск от рак

Учени от университета в Гуелф (Канада) са изследвали ефекта на червения лук върху раковите клетки. Те твърдят, че лукът може да убива раковите клетки поради съдържащите се в тях количества кверцетин и антоцианин. Разбира се, това не може да излекува хората от рак, но се провеждат изследвания дали би било полезно лукът да се включи в диетата на болните. Междувременно няма да ви навреди да добавите допълнително лук към ястието си, за да е възможно да убиете някои лоши клетки.

5. Увеличава плътността на костите

Въпреки че млечните продукти са с основна заслуга за подобряване на здравето на костите, много други храни, включително лук, могат да помогнат за поддържането на здрави кости. Проучване при 24 жени на средна възраст и след менопауза показа, че тези, които консумират 3,4 унции (100 мл) сок от лук дневно в продължение на осем седмици, имат подобрена костна минерална плътност и антиоксидантна активност в сравнение с контролна група. Смята се, че лукът помага за намаляване на оксидативния стрес, засилва нивата на антиоксиданти и намалява загубата на кост, което може да предотврати остеопорозата и да засили костната плътност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com