Кардиомиопатия: Какво да знаем

4613
Кардиомиопатия: Какво да знаем
Снимка: Thinkstock

Кардиомиопатията е заболяване, при което сърдечният мускул е отслабен. Състоянието затруднява изпомпването на кръв от сърцето в цялото тяло и често остава недиагностицирано. Кардиомиопатията може да се развие с течение на времето или човек може да има заболяването от раждането си.

ВИДОВЕ

1. Дилатация

Дилатативната кардиомиопатия е най-често срещаната форма на заболяването. Обикновено тя се среща при възрастни на възраст между 20 и 60 години. Заболяването често започва в лявата камера, но в крайна сметка може да засегне и дясната камера. Дилатационната кардиомиопатия може да засегне структурата и функцията и на предсърдията.

2. Хипертрофична

Хипертрофичната кардиомиопатия е генетично заболяване, при което се наблюдава анормален растеж на влакната на сърдечния мускул, което води до удебеляване или "хипертрофия" на тези влакна. Удебеляването прави камерите на сърцето твърди и влияе на кръвния поток. То може също така да увеличи риска от електрически смущения, наречени аритмии.

Кардиолог: Усетите ли това по тялото си - страдате от кардиомиопатия

3. Рестриктивен

Рестриктивната кардиомиопатия се проявява, когато тъканите на камерите станат твърди и не могат да се напълнят правилно с кръв. В крайна сметка това може да доведе до сърдечна недостатъчност. Тя се среща по-често при по-възрастни хора и може да е резултат от инфилтративни състояния - такива, които включват натрупване на анормални вещества в телесните тъкани - като амилоидоза.

4. Аритмогенна

При аритмогенната кардиомиопатия фиброзна и мастна тъкан замества здравите тъкани на дясната камера, което може да доведе до нередовен сърдечен ритъм. В някои случаи този процес може да настъпи и в лявата камера. Според изследване аритмогенната кардиомиопатия увеличава риска от внезапна сърдечна смърт, особено при млади хора и спортисти. Това е наследствено генетично заболяване.

Кои спортове влияят най-добре на сърцето?

СИМПТОМИ

В някои случаи, обикновено леки, няма симптоми на кардиомиопатията. С напредването на състоянието обаче човек може да изпита следните симптоми с различна степен на тежест:

- Умора

- Недостиг на въздух

- Подуване на краката и глезените

- Сърцебиене

- Замайване

- Припадък

29 септември е Световният ден на сърцето

ОБИКНОВЕНО ЛЕЧЕНИЕТО ВКЛЮЧВА КОМБИНАЦИЯ ОТ СЛЕДНИТЕ МЕРКИ:

1. Промени в начина на живот

Промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на тежестта на състоянията, които може да са довели до кардиомиопатия. По-здравословните навици на живот също могат да забавят прогресирането на заболяването. Промените в начина на живот могат да включват спазване на здравословна диета, която включва ограничаване на приема на трансмазнини, наситени мазнини, добавена захар и сол. Овладяването на стреса, отказването от тютюнопушенето и поддържането на физическа активност също са полезни за хората с кардиомиопатия.

2. Лекарства

Обикновено лекарствата са част от плана за лечение на кардиомиопатията. Някои видове лекарства, които лекарите могат да предпишат, включват:

БЕТА-БЛОКЕРИ: Бета-блокерите забавят сърдечния ритъм, което означава, че сърцето трябва да работи с по-малко усилия.

Профилактика и лечение на най-честите сърдечно-съдови заболявания

Знаете ли, че човешкото сърце тежи между 280-340 гр при мъжете, а при жените - до максимум 280 гр. И въпреки скромните си размери, то и...

РАЗРЕДИТЕЛИ НА КРЪВТА: Кръворазредителите помагат за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци.

СЪРЦЕТО: Всичко, което трябва да знаете

ДИУРЕТИЦИ: Диуретиците премахват излишната течност от организма. Тази течност може да се натрупа, когато сърцето не изпомпва ефективно.

ЛЕКАРСТВА ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ: Инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим, ангиотензин рецепторните блокери и ангиотензин рецептор-неприлизиновите инхибитори помагат за понижаване на кръвното налягане и прекъсват стресовите рецептори, които се активират при хора с кардиомиопатия.

АНТИАРИТМИЦИ: Антиаритмиците са медикаменти, които предотвратяват нарушенията на сърдечния ритъм.

3. Имплантирани устройства

Образователна инициатива ни напомня да се погрижим за здравето на сърцето

Днес светът отбелязва Деня на любовта и навсякъде срещаме символа на този празник – сърцето. То се явява под различна форма: от б...

Лечението може да включва и различни видове имплантирани устройства. Конкретното устройство зависи от симптомите. Имплантираните устройства включват:

Възприятието за време се променя с всеки удар на сърцето

ПЕЙСМЕЙКЪР: След хирургичното му имплантиране под кожата в близост до гърдите, пейсмейкърът подава електрически импулси към сърцето, като го кара да бие с нормална честота.

ИМПЛАНТИРУЕМ КАРДИОВЕРТЕР-ДЕФИБРИЛАТОР: Това устройство също доставя електрически шок на сърцето, когато открие анормален, потенциално нестабилен сърдечен ритъм. Електрическият импулс възстановява нормалния сърдечен ритъм.

ЛЕВОКАМЕРНО АСИСТИРАЩО УСТРОЙСТВО: То подпомага сърцето при изпомпването на кръвта в цялото тяло. Когато кардиомиопатията силно е отслабила сърцето, това устройство е полезно, докато човек чака сърдечна трансплантация.

УСТРОЙСТВО ЗА СЪРДЕЧНА РЕСИНХРОНИЗАЦИЯ: Това имплантирано устройство помага да се координират съкращенията на лявата и дясната камера на сърцето, за да се подобри сърдечната функция.

КАРДИО - преди или след силова тренировка?

Кардиото преди тренировката с тежести или тежестите преди кардиото? Изглежда, че всеки има различен отговор. Как да решите ве...

Поезията - път към ума и сърцето на човек

4. Хирургия

Когато симптомите са тежки, може да се наложи операция. Някои възможни хирургични процедури при кардиомиопатия включват септална миектомия и трансплантация на сърце.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР

Кардиомиопатията е сериозно медицинско състояние, което изисква лечение. Без лечение заболяването може да прогресира и да стане животозастрашаващо. Всеки, който има силна фамилна анамнеза за кардиомиопатия или изпитва един или повече от симптомите на това заболяване, трябва да се обърне към лекар. По-ранното поставяне на диагноза може да подобри перспективите пред човека.

Източник: MedicalNewsToday

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com