Кои са признаците, че настинката ви е много по-сериозна, отколкото си мислите

1760
Кои са признаците, че настинката ви е много по-сериозна, отколкото си мислите
Снимка: iStock/Guliver

Когато става въпрос за настинка, има два типа хора. Тези, които идват 48 часа след началото на кашлицата, за да поискат антибиотици, защото искат тя да изчезне и тези, които я пренебрегват и просто казват, че имат нещо в гърлото. Може да е изкушаващо да приемем, че всяка кашлица е просто настинка и нищо сериозно, и да се опитаме да я игнорираме, без да посещаваме лекар. Проучване показва, че почти всеки втори човекпредпочита да се лекува сам, вместо да отиде на лекар, ако се чувстват зле. Но без значение колко сте чели в интернет или епизода от "Анатомията на Грей" сте гледали, уменията ви за самодиагностика може да са недостатъчни.

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

Въпреки че три седмици звучат като дълъг период от време, експерти казват, че е съвсем нормално настинката да продължи до 21 дни. "Кашлицата, която продължава повече от три седмици, обикновено е обезпокоителна", споделят експертите и предупреждават, че тези продължителни симптоми могат да бъдат признаци на астма, пневмония или друг вид белодробна патология.

Понякога започвате да се чувствате по-добре, но след това се връщате назад и се влошавате много повече. "Има някои спешни признаци, които изискват незабавна медицинска помощ". Според експерти може да имате "вторична инфекция", която може да бъде от бронхит до пневмония. Каквато и да е тя, трябва да помолите лекаря си да ви прегледа.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

Обичайно е при настинка слюнката да е сгъстена, но ако храчките ви са със странен цвят, значи в организма ви се случва нещо странно. "Това са бели кръвни клетки, които се опитват да се преборят с инфекцията", казва експерти. "Така че ако видите цветове като жълто, кафяво, зелено или дори кръв, това е обезпокоително." Също така необяснимата загуба на тегло, съчетана със симптоми, подобни на настинка, може да е признак на хипертиреоидизъм, злокачествено заболяване (т.нар. рак), бактериална инфекция или дори ХИВ, според експерти.

Митове за обикновената настинка: Как да се справим с нея?

"Макар че кашлицата е често срещан симптом на настинка, ако кашлицата ви е придружена от хрипове или стягане в гърдите, всъщност може да преживявате астматичен пристъп", според експерти. По време на астматичен пристъп лигавицата на дихателните пътища набъбва и се възпалява, запушва се от слуз, а след това се свива поради стягане на мускулите. "Тогава дишането става трудно и наподобява усещането, когато се опитвате да дишате през сламка, натъпкана с памук", казва експертите. Ако страдате от тези симптоми, посъветвайте се с лекар.

Източник: Womenshealthmag

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com