Кои са забранените храни при ревматоиден артрит?

26663
Кои са забранените храни при ревматоиден артрит?
Снимка: iStock

Ревматоидният артрит е заболяване с автоимунна природа. Заболяването има хроничен възпалителен (понякога генерализиран) характер, засягащ съединителната тъкан и ставите. Етиологията на заболяването не е напълно изяснена, но е ясно, че ревматоидният артрит системно засяга много органи, включително кожата, белите дробове, бъбреците, сърцето и др.

Инвалидността поради ревматоиден артрит не е изключение. Може да отнеме 8-10 години след диагностицирането, преди да бъде определен този нежелан статус, при липса на професионално лечение. Процентът на инвалидизация сред пациентите с ревматоиден артрит е доста висок - около 30%. Най-често заболяването засяга жените: три до пет пъти повече от мъжете и това се потвърждава статистически.

Пиковата честота настъпва на възраст 45-55 години и повече

Разпространението на ревматоидния артрит на планетата е 1-2%, като по-голямата част от пациентите са пациенти в напреднала и средна възраст.

Какво представлява ревматоидният артрит?

Автоимунните заболявания са специална група заболявания, за разлика от други. Вместо да защитават тялото от чужди инфекциозни агенти, имунните клетки започват да атакуват своите събратя, като ги унищожават. Това води до възпаление и глобален срив в организма.

Откриха медикамент, предотвратяващ ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит принадлежи към групата на органонеспецифичните автоимунни заболявания. Това означава, че заболяването се появява поради липса на имунобиологично наблюдение. Когато процесът вече е започнал, той като правило се поддържа автономно, без участието на механизми за самоунищожение.

Заболяването постепенно подкопава здравето и се развива сравнително бавно, понякога дори незабележимо (това не важи за агресивните форми на заболяването). Почти винаги ревматоидният артрит е придружен от остеопороза и, като следствие, омекване на костната структура и множество фрактури поради тяхната крехкост.

Първоначално заболяването засяга малките стави на тялото – засяга горните и долните крайници, гръбначния стълб, лактите, коленете, лицевите, челюстните кости и др. С времето, ако не отидете на специалист, настъпват деструктивни метаморфози.

Хроничният характер на заболяването означава, че човек ще страда от ревматоиден артрит през целия си живот и ако болестта не се лекува, ситуацията само ще се влоши. Смъртта е възможна в случай на усложнения или системни прояви. Това означава, че освен ставите, в процеса участват и други органи и системи. Ситуацията не придобива отрицателен обрат, ако специалист се намеси навреме.

Причини за ревматоиден артрит

Името на заболяването се превежда като „възпалено състояние“, така че основната причина за ревматоиден артрит е възпалението. Но кои точно фактори го провокират?

1.       Инфекции. Не всички инфекции предхождат ревматоиден артрит. Предимно може да се задейства от ретро и цитомегаловируси, както и от рубеола, паротит, морбили, херпес, вирус на Epstein-Barr и дори хепатит тип В. Този списък включва ендокринни патологии и чести отравяния.

2.       Неблагоприятен геном. Както в много други случаи, тук наследствеността играе огромна роля. Ако роднина е диагностициран с ревматоиден артрит, рискът от такава диагноза се увеличава четири пъти. Трябва да се отбележи, че не се предава самото заболяване, а увреждането на генния апарат, което провокира автоимунни атаки.

3.       Стрес и физическа активност. Да бъдете в хронична стресова ситуация, постоянно безпокойство, прекомерна физическа активност, трудно раждане, чести аборти - всичко това може да действа като провокатор за появата на ревматоиден артрит. Екологичната обстановка в района на пребиваване, агресивното излагане на ултравиолетова радиация или работа, включваща токсични материали, също имат значение. В такива случаи настъпва трайна интоксикация на организма, което е благоприятна почва за появата на това опасно заболяване.

Лекар разказа по какво се познава, че страдате от ревматоидният артрит

Кои храни са позволени при ревматоиден артрит?

Струва си да се обърне специално внимание на тази точка, тъй като тя може да повлияе на хода на заболяването. И така, какво можете да ядете, ако имате ревматоиден артрит?

Не забравяйте да включите в менюто си грозде, броколи, мазна риба, някои видове зърнени храни, като овесени ядки и ориз, млечни продукти (нискомаслени), зелен чай и чесън. Като се придържате към тази диета, можете дори да намалите степента на болка, която често придружава това заболяване.

Кои са забранените храни при ревматоиден артрит?

Консумацията на пикантни, мариновани и консервирани храни е строго забранена. Препоръчително е да се ограничи консумацията на сол и натурално кафе. Алкохолните напитки са напълно забранени. Също така трябва да избягвате сладкиши, кифли и бели хлябове. Можете да ядете месо, но само в ограничени количества.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com