Кои са най-полезните риби за силен имунитет през студената есен?

14429
Кои са най-полезните риби за силен имунитет през студената есен?
Снимка: iStock/Guliver

Има различни видове риба, на която можете да се наслаждавате всеки есенен ден. Тя е добър източник на протеини, добри мазнини, витамини и минерали.

Д-р Татяна Занин разказва за ползите от рибата.

1. Тилапия

Още: Този зеленчук вдига калция в кръвта - яжте го 1 път седмично за железен имунитет

Сладководната тилапия е придобила славата си заради своето бяло, постно и вкусно месо. На дължина достига 35 см, има малко кости и мек вкус. Филето й се използва широко в различни пържени и печени ястия. Основните предимства на тилапията са свързани с факта, че има средно 20 г протеини на 100 г месо - с ниско съдържание на мазнини, за разлика от други риби като сьомга и риба тон. Минералите, които се открояват, са селен - силен антиокислител против свободните радикали, и фосфор, който действа върху метаболизма на костите и зъбите.

2. Сьомга

Месото на сьомгата е с оранжев цвят, много популярно в японската и световната кухня. Голямото предимство на тази риба е, че представлява източник на омега-3 - вид мазнини, които са от съществено значение за човешкия организъм. Предотвратява хронични сърдечно-съдови и мозъчни усложнения. Източник е на витамини D и от комплекса B, които съответно помагат за здравето на костите и намаляват възпаленията. Може да споменем и калия, минерал, който намалява задържането на течности и контролира кръвното налягане.

3. Трескá

Още: "Лекари в помощ на пациентите": Имунитетът, алергиите и защо се разболяваме

Треската (бакаляо) е извънредно популярна в кулинарията на лузофонските (португалоезичните) страни. Португалците твърдят, че има 365 рецепти с бакаляо – по една за всеки ден от годината; други настояват, че са 1000. Това е нетлъста риба, богата на протеини, добри мазнини, витамини и минерали. Допринася за здравето на костите, мозъка, имунната и сърдечно-съдовата система. Специфично за бакаляото е, че преди готвене бива силно осолена – традицията е останала от времето, когато е нямало хладилни кораби и уловът е трябвало да се съхрани с месеци по обратния път към дома. Оттогава са останали и невероятно вкусните национални рецепти. Любопитното е, че колкото и да се опитвали да сготвят бакаляо в други страни по оригиналните и много специфични рецепти, това винаги завършвало с неуспех.

4. Риба-тон

Подобно на бакаляото с произход от студени и солени води, рибата-тон е известна като тлъста риба, източник на омега-3, витамини от групата В, на магнезий и желязо. Всичко това подобрява сърдечно-съдовото здраве, имунитета и преодолява анемията. Ако купувате консерви с риба-тон, избирайте такива с повече олио - така рибата поема по-малко тежки метали от опаковката.

5. Сардина

Още: Лекар: Не яжте това през есента - води до срив на имунитета и висок холестерол

Прочутата сардина е позната на трапезата в няколко варианта – печена на скара, в сосове, плънки за пайове, пастети и дори в по-изискани ястия като ескабеш. Считана за мазна риба, тя е богата на омега-3. Съдържа важни минерали като калций и желязо.

6. Мерлуза

Подобно на тилапията, мерлузата също има бяло, сухо месо с малко кости. Богата на протеини, тя е добър вариант за хора, които искат да отслабнат или се притесняват от количеството мазнини. Съдържа добро количество витамини от В-комплекса, които поддържат здравето на нервната система и производството на енергия. Комбинира се лесно с различни гарнитури.

7. Горбил

Още: Най-добрият чай за имунитета - лекар разкри как се приготвя

Сладководният горбил има бяло месо и деликатна текстура. Той е малък по размер, с по-силна миризма, особен вкус и ниска цена. Чудесен източник на протеини, калций и витамини от група В. Почти без кости.

8. Херинга

Херингата е неголяма риба, консумирана в цял свят. Чудесен източник на омега-3. Откроява се и витамин D, който участва в поддържането на костите и профилактиката на заболяванията и е отличен източник на протеини. Тя е доста универсална в кухнята и се консумира пържена, печена, маринована, панирана, опушена и във всевъзможни сосове. Салатите с херинга също са популярни.

Внимание! Статията е само с цел информация. Търсете винаги медик-специалист!

Още: 9 метода за повишаване на имунитета по естествен начин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com