Кои са най-вредните храни и напитки за простатата?

55639
Кои са най-вредните храни и напитки за простатата?
Снимка: iStock

Със сигурност всички сме чували, че онова, което ядем и пием, влияе твърде осезателно върху нашето здраве. Вижте един списък с лоши за простатата храни, за които разказва д-р Патрисия Лейте. 

1. Птици

Печено, пържено или пушено пиле или други птици са начело в списъка с лоши храни за простатата. При 1294 мъже с рак на простатата е констатирано, че по-голямата консумация на птиче месо (с кожата!) носи по-висок риск от прогресиране на заболяването. Едно от обясненията е, че в кожата на домашните птици има по-високи степени на хетероциклични амини и мутагени, отколкото в други меса.

2. Наситени мазнини

Много продукти съдържат наситени мазнини и затова са вредни за простатата - като пържени ястия, меса, млечни продукти и преработени храни. Те вредят на простатата, сърцето и като цяло на здравето.

Голямо проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition информира, че мъже, консумиращи най-висок процент калории от наситени мазнини, имат 60% по-ниска концентрация на сперматозоиди и по-нисък общ брой на сперматозоидите. Консумирането на бързи закуски, пържени картофи, чипс, пържени храни като цяло вкарва в организма голяма доза канцерогени, като алдехиди, акриламид и хетероциклични амини, увеличавайки риска от рак на простатата.

Лекар: Какво вреди най-много на простатата?

3. Захар

Консумирането на захар повишава нивата на цитокини - химикали, главни виновници за диабет, артрит, сърдечни заболявания, простатит и други хронични състояния.

4. Червено и преработено месо

През октомври 2015 г. Световната здравна организация обяви, че преработени месни продукти като колбаси, шунка и различни видове сандвичи са категоризирани като канцерогени от група 1 – тоест, има достатъчно доказателства, че са в състояние да провокират рак сред хората, включително рак на простатата. А по-конкретно, червеното месо е класифицирано в група 2А - което означава, че свинско, говеждо, козе, овче, конско вероятно са канцерогенни за хората.

5. Соя

Соевите храни са проблем за простатата, тъй като повечето соя е генетично модифицирана (ГМО) – а дългосрочните последици за здравето, свързани с консумацията на ГМО-храни, не са известни. Соята съдържа изофлавони - например даидзеин и генистеин, които могат да поддържат хормонално обусловени ракови заболявания като рак на простатата.

Лекар: Редовната еякулация предпазва от рак на простатата

6. Калций и млечни продукти

Връзката между рака на простатата и консумацията на калций и млечни продукти е демонстрирана в множество проучвания. В преглед от септември 2016 г., който изследва влиянието на хормоните в млечните храни, авторите посочват връзката между инсулиноподобния растежен фактор 1 и „особено естрогените в млечните продукти“, включително млякото, и тяхната роля в отключването на рак на простатата.

7. Консерви

Консервните кутии често имат покритие от химикала бисфенол А (BPA). BPA се свързва с развитието на рак на простатата, мъжко безплодие, репродуктивни аномалии и преждевременен пубертет.

8. Алкохол

Изследователите са категорични: мъжете, консумиращи повече алкохол, са два пъти по-склонни да развият напреднал рак на простатата.

9. Яйца

Яйцата са много богат източник на холин, хранително вещество, провокиращо високи рискове за рак на простатата. Концентрациите на холин са по-високи в злокачествените клетки на простатата, отколкото в здравите клетки.

Съвети за здравето на простатата

Освен избягването на тези лоши храни за простатата, има няколко промени, които можете да направите в начина си на живот, за да я поддържате здрава. Те са следните.

Наблягайте на зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

Спортувайте - това не само ще бъде добро за цялостното здраве, а и ще подобри настроението ви. Ако не обичате да спортувате, разхождайте се бързо из квартала си. По принцип, това е добра идея, ако сте мъж над 45 години.

Внимание! Тази статия е предназначена да даде информация, но не и медицинска препоръка. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Мляко - вдига или сваля холестерола

Погледнете краката си: Тези 6 симптома издават висок холестерол

Лекар: Тези храни омазняват черния дроб дори и ако не пиете алкохол

Лекар: Това е най-голямата грешка при отслабване

Лекар: Тази грешка по време на закуска е пагубна за кръвната захар

Лечение на миозит - заболяване, при което шията е „издута“

Лекар: Ухапването от кърлеж засяга тези органи

Спите ли настрани със свити крака? Това е най-лошият избор!

Трябва ли да се откажете от млякото след 50 години?

Лекар: Заместител на захарта може да доведе до това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com