Лекар: Яжте сиренето така, за да намалите риска от напълняване

72245
Лекар: Яжте сиренето така, за да намалите риска от напълняване
Снимка: iStock

Сиренето е основен източник на протеини. Но някои хора погрешно смятат, че този продукт трябва да се добави към техния хранителен режим без ограничения. Но това не е съвсем правилният избор - консумацията му може да доведе до напълняване. Диетологът Екатерина Стеценко обяснява как е правилно да се яде този продукт, така че да се намали до минимум вероятността от напълняване заради него.

Как е правилно да се яде сирене?

Сиренето съдържа до 30% мазнини, поне 20-25% протеини, голям брой полезни елементи, калций и огромно количество витамини. Витаминният състав на този продукт е подобен на витаминния състав на млякото, което е напълно разбираемо. А протеините на сиренето са близки по аминокиселинен състав до протеините на човешките тъкани и органи. Затова те са най-полезни.

Лекар: Това е най-вредното сирене

“Трябва да се помни, че стандартна порция сирене, около 50 грама, съдържа най-малко 15 гр мазнини и около 200 калории. Но дневната доза мазнини, необходими на тялото ни, е 50-70 гр. Така че, ако сте изяли една порция сирене, тогава останалите ви ястия трябва да са по-малко мазни”, казва лекарят коментирайки правилата за консумация на сирене, при които може да се избегне напълняване.

Експертът допълва, че голямо количество от мазнините в този продукт са наситени. Ето защо той не може да се нарече диетичен продукт.

"За да може сиренето да донесе полза, а не вреда, трябва да се консумира умерено. Това е основното правило. Количество около 25 гр ще осигури на човешкото тяло полезни вещества и бактерии, без да навреди на сърцето и фигурата", казва диетологът.

Повечето сирена са солени. Прекомерната консумация на сол повишава кръвното налягане и значително увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове, като по този начин съкращава живота. Ето защо, ако искате да се насладите на коментирания продукт, трябва да намалите броя на другите солени храни в диетата си.

По отношение на ползите от този продукт водещата е способността му да укрепва костите и зъбите. Около 99% от калция в човешкото тяло се съхранява в костите и зъбите. Други 1% се дължат на запазването на елемента в кръвта и тъканите. Ако в кръвта няма достатъчно калций, тялото го извлича от костите. Такова заемане обаче не може да продължи дълго, тъй като костите стават крехки, което означава, че рискът от остеопороза (скелетно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната плътност и повишена чупливост) се увеличава.

Това е една от важните причини, поради които трябва да включите в диетата си храни, съдържащи калций. Например 50 гр сирене може да осигури 1/2 от дневния прием на калций, тъй като това количество съдържа около 500 мг от минерала. Точният брой обаче зависи от вида на продукта. Например твърдите и полутвърдите видове – пармезан, чедър и гауда – имат повече калций. Сиренето съдържа и витамин D, който помага за усвояването на калция.

Учени разкриха как сиренето влияе на стреса - ще се изненадате

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com