Лекар: Кое води до появата на болезнени мускулни крампи?

2380
Лекар: Кое води до появата на болезнени мускулни крампи?
Снимка: iStock

Много хора се оплакват от крампи в мускулите. Това определено е доста неприятен проблем, който може да се появи изневиделица. Най-коварните и силни мускулни крампи се появяват нощно време и будят човек заради своя интензитет.

Мускулните спазми могат да бъдат с различна сила като усещане – от леко мравучкане до много силна, нетърпима болка, която сковава и човек не може дори да помръдне.

Причините за поява на мускулни крампи са най-различни, някои от тях са вследствие на проблеми със здравето, които косвено водят до спазми в мускулите заради нарушен електролитен баланс или пренос на нервни импулси към мускулите.

Кои са причините за появата на мускулни крампи ?

Претоварване по време на тренировка – ако редовно тренирате и правите прекалено интензивни и тежки тренировки, то рано или късно може да изчерпате някои микроелементи в своя организъм, което може да доведе до появата на крампи. Когато правите силови тренировки е важно да имате предварително изготвено меню и да консумирате подходящи за натовареното ви ежедневие храни. В противен случай рискувате с течение на времето да получите дефицит на някои витамини и минерали.

Ако имате постоянни мускулни спазми - ето каква е най-честата причина

Редовните прекалено интензивни тренировки могат да доведат до спад на нивата на калций, калий, магнезий, мед, натрий, манган и цинк и това може да доведе до появата на болезнени мускулни крампи. Симптомите са мравучкане, лесна умора, слабост на крайниците и изтръпване.

Възпаления на гръбнака – възпаленията по нервните пътища, притискането на гръбначните дискове, дисковите хернии на гръбнака са проблеми, които могат да са в основата на поява на мускулни крампи. Случват се по нервен път заради възпаленията и притискания на нервни окончания на различни нива на гръбначния стълб. Нервните импулси пренасят спазмите и болката надолу по седалищния нерв, което може да доведе до болезнени мускулни крампи.

Еднообразни движения – едни и същи движения на определени крайници може да доведе до появата на спазми в мускулите. Ако работите нещо, при което има повтарящи се движения или правите едни и същи упражнения с фокус върху едни и същи мускулни групи, това може да доведе до появата на мускулни крампи. Продължителните повтарящи се движения могат да доведат до скованост и претоварване на мускулите.

Народно лечение на крампи - ето как

Диуретични медикаменти – задържането на вода в организма може да доведе до високо кръвно налягане, претоварване на бъбреците, пикочната система, мозъка и нервната система. Ако често задържате вода, трябва да приемате отводняващи лекарства, за да може организмът ви да я изведе навън и да си спестите редица здравословни проблеми. За съжаление, тези лекарства понякога имат странични ефекти като един от тях са мускулните крампи. Причината за това е, че принудителното отводняване на организма губи голяма част от електролитите в тялото. Натрият и калият са най-засегнати и техният спад в нивата може да доведе до болезнени мускулни крампи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com