Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете хляб

3742
Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете хляб
Снимка: БГНЕС

Белият хляб, подобно на други преработени пшенични продукти, може да увеличи риска от развитие на определени заболявания, казва руският диетолог д-р Михаил Гинзбург. Той пояснява и как консумацията му влияе на нивата на кръвното налягане и на кръвната захар.

Експертът коментира, че страничните ефекти от този продукт се обясняват с факта, че в процес на обработка на пшеницата се премахват триците и зародишите, които съдържат повечето хранителни вещества и фибри.

Как хлябът влияе на кръвното и захарта?

“Белият хляб съдържа много бързо смилаеми въглехидрати, които могат да доведат до скокове в нивата на кръвната захар. Това може да увеличи риска от развитие на диабет, особено при хора, които вече имат предразположение към заболяването. Белият хляб съдържа много сол, което може да доведе до високо кръвно налягане”, казва д-р Гинзбург.

Лекар: Яжте хляба с това, за да е полезен за здравето ви

“Някои изследвания показват, че консумацията на големи количества преработени въглехидрати, като бял хляб, може да увеличи риска от развитие на някои видове рак, включително рак на дебелото черво.

“Заслужава обаче да се отбележи, че тези рискове са свързани с прекомерната консумация на бял хляб и други преработени въглехидрати. Ако ядете бял хляб в умерени количества и допълвате диетата си с други здравословни храни, рискът от развитие на тези заболявания може да бъде намален. Вместо бял хляб се препоръчва да се яде пълнозърнест или ръжен - те съдържат повече фибри и полезни вещества. Струва си да обърнете внимание и на количеството от други преработени пшенични продукти, като макаронени изделия, бисквитки, кифли и др. Опитайте да ги ядете умерено”, казва лекарят.

Консумиран умерено, хлябът осигурява енергия за нашето тяло и мозък. Той съдържа въглехидрати, които са в основата на ежедневното здравословно меню. Въглехидратите са храна за мозъка, защото те са най-лесният начин на тялото да си осигури енергия. Въпреки че мозъкът представлява само 2% от телесното тегло на човек, той абсорбира до 40% от въглехидратите, консумирани с храната, и 20% от кислорода, абсорбиран от белите дробове. Около 60% от енергията, необходима за нормалното функциониране на човека, трябва да идва от въглехидрати.

Сложните въглехидрати като нишестето са най-добрите за мозъчните нервни клетки. Нишестето се усвоява и разгражда в храносмилателния тракт, за да се образува глюкоза, която постоянно захранва мозъка. Витамините и аминокиселините, съдържащи се в хляба, влияят върху елиминирането на амоняка по време на мисловния процес, което подобрява мозъчната функция. Хлябът съдържа 40-70% въглехидрати. Въглехидратите осигуряват на тялото резервна енергия, транспорт на градивни елементи и хранителни вещества. Без тях нито един орган не може да функционира правилно.

Лекар: Отказът от хляб води до този дефицит

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com