Лекар разкри какво ще се случи с кръвното ви, ако ядете сладолед в жегата

3669
Лекар разкри какво ще се случи с кръвното ви, ако ядете сладолед в жегата
Снимка: iStock

Сладоледът е едно от най-предпочитаните лакомства в жегата. Но как консумацията му се отразява на кръвното? Според руския диетолог д-р Анна Ивашкевич смилането на млечни продукти в жегата е тежка работа за тялото.

„В горещо време може да бъде опасно да се консумира сладолед от хора с диабет и хипертония", казва лекарят.

Сладолед в жегата и рисковете, които носи при високо кръвно и диабет

Специалистът отбелязва, че консумацията на млечни продукти като цяло трябва да бъде умерена, тъй като те са трудни за смилане от организма. Що се отнася до коментираното лакомство, не забравяйте, че то е висококалоричен продукт, който съдържа много захар и наситени мазнини. След употребата му, нивото на захарта в кръвта се повишава рязко, а съдържанието на мастни компоненти също се увеличава.

Д-р Ивашкевич подчертава, че като цяло не трябва да се яде много в горещо време, преяждането може значително да увеличи отрицателния ефект на топлината върху тялото, да допринесе за неговото прегряване.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат сладолед

„Нашето тяло също генерира топлина и когато ядем много мазни, висококалорични храни, преносът на топлина се увеличава, което прави човек още по-топъл“, предупреждава диетологът.

Също така лекарят съветва да не консумира кофеин. Но, ако все пак не може да се откажете от него, не забравяйте да пиете вода след консумацията на кофеинови напитки.

Учени от Кьолн съобщават, че последните им тестове доказват, че яденето на леденото лакомство в горещо време е лоша идея и може да бъде наистина опасно.

Изследователите са успели да докажат, че в консумацията му в горещите дни може да бъде опасна за човешкото здраве. Оказа се, че студено лакомство, което на пръв поглед изглежда изключително апетитно в горещините, всъщност причинява главоболие и мигрена.

Много хора го считат за най-доброто лакомство в летните жеги, тъй като помага за разхлаждане и тонизиране. Това обаче е погрешно схващане и всъщност си струва да се откажете от този деликатес в жегата.

Употребата на студения продукт води до дразнене на палатиналната артерия, в резултат на което мозъкът получава съответните импулси. Най-често хората, които консумират големи количества от него, изпитват дискомфорт. Но подобни усещания могат да възникнат и при умерена консумация на сладкиши. По принцип тези хора, които са по-склонни към мигрена, е най-добре да се откажат от леденото лакомство в горещото време.

Също така консумацията му може да доведе до активно разпространение на бактериите в ларинкса. Те увеличават броя си под въздействието на ниските температури и могат да доведат до болки в гърлото.

Още: Лекар разкри защо възрастните хора е по-добре да НЕ ядат сладолед

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка и не замества балансираното хранене. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com