Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боб

26832
Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боб
Снимка: iStock

Бобът е мощен източник на енергия, пълен с витамини и минерали. Съдържа и уникална комбинация от растителни протеини и фибри.

Ползи от ежедневната консумация на боб

„Получаването на протеини и фибри, намиращи се в боба, насърчава ситостта и ви помага да останете сити за по-дълъг период от време“, отбелязва д-р Яни Папаниколау. Освен това ежедневната му консумация оказва положително влияние върху кръвното и холестерола.

Проучване на хранителните вещества от 2023 г. установи, че хората, които ядат ежедневно фасул, са натрупали по-малко тегло и мазнини по корема в сравнение с хората, които не са яли тази храна. Според експерта основното предимство от консумацията му се свързва с подобрено чревно здраве.

В червата ни живеят правилните бактерии, които предпазват тялото от хронични заболявания, сърдечни заболявания, възпалителни заболявания на червата и рак. За да превъзхождат по брой вредните чревни бактерии, телата ни се нуждаят от фибри. Разграждането на фибрите от полезни бактерии произвежда късоверижни мастни киселини, които помагат за повишаване на имунитета и намаляване на възпалението. Това означава, че фибрите в коментираната храна могат да помогнат за предотвратяване на болести, според д-р Папаниколау.

Учени разкриха какво се случва с кръвната захар, когато ядем боб

„Фасулът е добър източник на разтворими фибри, които естествено понижават холестерола, казва експертът.

Той допълва, че бобовите зърна са пълни с калий, който регулира кръвното налягане. Чрез консумацията им ще си набавите повече хранителни вещества. Много хора имат недостиг на фолиева киселина, калций, магнезий, фибри и витамини A, C, D и E. Всички те се намират в коментираната храна. Така че, яденето на фасул всеки ден, дори консервиран, е най-добрият начин да допълните хранителните вещества, които може да ви липсват, според експерта.

Кое е ценното в тази храна?

Ниско съдържание на мазнини и висококачествен протеин – това е основното предимство на тази бобова храна. В комбинация с ястия, приготвени от пълнозърнести храни, тя ще ви осигури висококачествен протеин, ще попълни запасите ви от витамини, микро- и макроелементи, както и молибден, който е отговорен за детоксикация на организма от натрупването на сулфити.

Целулозата е друго ценно вещество - 1 порция фасул може да ни осигури цялата ни дневна нужда (200 гр съдържат около 50 гр фибри). Последните извеждат токсините от тялото, стабилизират нивата на кръвната захар, засищат без излишни калории.

Фасулът е богат и на молибден, но защо той е толкова важен. Сулфитите, които са вид консерванти, често се срещат в преработените храни. Хората, които са чувствителни към тях, могат да изпитат ускорен пулс, главоболие или дезориентация. Междувременно само една порция варен фасул (около 200 грама) доставя на тялото 177% от дневната доза от това вещество.

Още: Боб - може ли да се яде при диабет

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения. Предоставената в него информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com