Лекар разкри кой НЕ трябва да яде тиква

19729
Лекар разкри кой НЕ трябва да яде тиква
Снимка: iStock

Тиквата е любим есенен зеленчук. Всички я обичат заради деликатния сладникав вкус и богатия на минерали и витамини състав. Но въпреки всички големи ползи, има категория хора, за които тя е противопоказана. Това споделя руският диетолог д-р Лана Наумова.

Кой не трябва да яде тиква?

„Ако имате диабет или инсулинова резистентност, по-добре е да изключите този зеленчук от диетата си. Има много висок гликемичен индекс. Следователно, той влияе върху нивата на глюкозата. Ако все пак наистина имате желание да го консумирате, тогава е важно да опитате много малка порция и да видите как тялото ви реагира. Ако нивото на захарта ви не се е променило, внимателно го въведете в диетата си. Но все пак не забравяйте да наблюдавате състоянието си“, казва диетологът.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете тиква

Този зеленчук е ценен продукт поради богатия си състав. В същото време 100 грама от него съдържат около 26 калории. Това го прави отличен избор за тези, които следят фигурата си. Освен това той е богат на фибри, които са необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Фибрите служат като източник на храна за различни видове бактерии и други микроорганизми, които живеят в червата . Последните имат способността да разграждат фибрите, за да ги използват по-късно като източник на енергия. Този процес се нарича ферментация и насърчава растежа и размножаването на полезни микроорганизми.

Коментираният зеленчук дължи оранжевия си цвят на високото съдържание на бета-каротин, каротеноид, който може да се превърне във витамин А. Този витамин е задължителен за поддържане на състоянието на кожата и зрението. Консумацията на оранжевия зеленчук подпомага поддържането на имунната система и има благоприятен ефект върху кожата поради съдържанието на витамин С и витамин Е. И двата витамина също имат антиоксидантни свойства и предпазват клетките от атаката на свободните радикали.

Първият е необходим за синтеза на колаген - протеин, който поддържа здравето на кожата, ставите и кръвоносните съдове, а също така има благоприятен ефект върху състоянието на имунната система. Витамин Е, междувременно, помага за забавяне на процеса на стареене на кожата, намалява бръчките и поддържа нейната еластичност. Може също да помогне в борбата срещу слънчево изгаряне и други увреждания на кожата, причинени от излагане на ултравиолетови лъчи. Силицият също влиза в състава на коментирания зеленчук. Той важен и за здравето на кожата , защото участва в образуването на колаген и еластин. Освен това е структурен компонент за косата и ноктите, като им помага да останат здрави и устойчиви на увреждане.

Още: Най-вкусният сладкиш с тиква, който още сега трябва да опитате

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com