Лекар: Тази риба НЕ трябва да се яде повече от 3 пъти в годината

7133
Лекар: Тази риба НЕ трябва да се яде повече от 3 пъти в годината
Снимка: iStock

Всеки знае, че рибата трябва да присъства в диетата най-малко веднъж седмично. Но това не се отнася само за 1 вид от нея. Според руския лекар д-р Андрей Кондрахин коментираният морски продукт може да се яде не повече от три пъти годишно, тъй като съдържа тежки метали, които се натрупват в организма и трудно се отделят.

Рибата, която трябва да се яде не повече от 3 пъти годишно

Експертът е категоричен, че риба тон е храна, с която не трябва да се прекалява и да се ограничи нейната консумация до минимум дори при напълно здравите хора. Дори в консервирана форма тя съдържа живак, който е трудно да се изхвърли от тялото.

Специалистът посочва и още няколко храни, чиято консумация трябва да се сведе до минимум. Към тях се отнасят и всички въглехидратни продукти. Бързите въглехидрати са особено вредни, тъй като човешкото тяло е адаптирано за усвояване на бавноусвояващи се въглехидрати. 

„Често хората прекаляват с простите въглехидрати, които влизат в тялото много бързо. Това са сладкиши, тестени изделия, сокове с добавена захар", казва лекарят.

Лекар: Тази евтина риба е най-полезна за мозъка

Той не препоръчва и консумацията на преработено червено месо. В случая става дума за индустриално преработено месо под формата на колбаси, суджуци и др. Тези продукти се свързват с по-висок риск от колоректален рак. Те могат да се ядат два или три пъти в годината, но не постоянно.

„Колкото повече хората консумират тези храни, толкова по-голяма е вероятността да развият рак на ректума. Това се отнася и за мазнините от животински произход, по-специално от свинско. Консумацията им може да доведе до затлъстяване. Свинското като цяло не е най-доброто месо за хората, защото съдържа мазнини, които се усвояват много бързо, освен това се отличава с високо съдържание на калории", казва лекарят.

 

Както отбеляза Андрей Кондрахин, по-добре е да ядете само варено червено месо, тогава няма да навредите на здравето си. Друг безопасен вариант за топлинна обработка е задушаването.

Според него само естествените непреработени продукти (зеленчуци, плодове) и някои видове месо не вредят на здравето: птиче, заешко, риба, говеждо. Продуктите, присъстващи в този кратък списък, може условно да се класифицират като "добри". Всичко останало, което човек яде, е в различна степен "лоша" храна.

Още: Лекар: Тази евтина риба е 15 пъти по-полезна от сьомгата

„Всичко, което обработваме с добавяне на сол, води до насищане на тялото с натрий. Излишъкът от този елемент от своя страна води до повишаване на кръвното налягане, тъй като тялото започва да задържа вода. Колкото повече течност циркулира в тялото, толкова по-голямо е повишаването на кръвното налягане. Плюс това, самата сол (натрий) има тенденция да се отлага в тъканите и може да предизвика уролитиаза.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com