Лекар: Това е най-важният витамин за имунитета през пролетта

69201
Лекар: Това е най-важният витамин за имунитета през пролетта
Снимка: iStock/Guliver

С насъпването на пролетта имунитетът пада и тогава е изключително важно да се запълни дефицита на един важен витамин. Руският лекар д-р Алексей Хухрев споделя, че това е вит. Д.

Най-важният витамин през пролетта

Първото нещо, което лекарят съветва да направите, е да се уверите, че не страдате от дефицит на вит. D: той пряко засяга имунния отговор на организма.

"След зимата нивото му обикновено е ниско, така че дефицитът трябва да се попълни. Но не забравяйте, че тялото няма нужда от излишък на вит. D. Трябва да има баланс. В слчуай на дефицит, предписваме витамини и след около месец всичко се нормализира“, обяснява д-р Алексей Хухрев.

Това е най-важният витамин за сърцето след 60 години

Лекарят добави, че не трябва да се разчита и на факта, че ситуацията може да се подобри с помощта на имуномодулатори или имуностимуланти.

"За съжаление това, което се продава под тези имена, в по-голямата си част е по-скоро вид лекарство. Има имуномодулатори, които са наистина ефективни, но се използват при сериозни заболявания с тежък имунен дефицит. Хепатитът и ХИВ могат да бъдат включени в тази категория “, сподели специалистът.

Според него най-ефективните начини за повишаване на имунитета са много прости: трябва да сте на слънце колкото е възможно повече, да спите достатъчно, да се храните правилно и да имате поне минимална физическа активност.

"Тайната е много проста, но работи. Ако човек спи достатъчно, храни се пълноценно, няма наднормено тегло или затлъстяване, има нормално ниво на вит. D, имунната му система ще функционира нормално не трябва да се вземат допълнителни мерки в тази ситуация“, споделя в заключение лекарят.

"Също така, 30-годишно проучване във Финландия установи, че децата, които са получавали редовно добавки с вит. D в ранна детска възраст, са имали почти 90% по-нисък риск от развитие на диабет тип 1, в сравнение с тези деца, които не са получавали такива добавки. Други проучвания на подобни случаи в Европа подкрепят заключението, че вит. D може да помогне за предпазване от диабет тип 1", казва специалистът.

"Дори затлъстяването може да има връзка с наличието на вит. D. Клинично проучване установи, че добавките за затлъстели и затлъстели хора с дефицит на вит. D помагат при загуба на тегло и повишават ефективността на диета с намалено съдържание на калории. Друго проучване установи, че жените на диета с дефицит на калций изгарят повече мазнини след приемане на добавки с калций и вит. D, отколкото тези, които не го правят", допълва експертът.

Учени: Дефицитът на този витамин води до ранна деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com