Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-здравословното сирене

18 юни 2024, 16:27 часа

Сиренето има богата кулинарна история: приготвя с3 повече от 4000 години. Можете да го ядете самостоятелно, да го добавите към сандвич или да го поръсите върху обилно ястие като пица или лазаня. Сега има 2000 разновидности на сиренето, така че не е толкова лесно да се отговори на въпроса кое сирене е най-здравословно.

Според Today.com научните изследвания потвърждават, че сиренето има ползи за здравето – проучване от 2023 г. определя този продукт като „богат на хранителни вещества“ и според него той има „неутрални до умерени ползи за здравето“.

Кое сирене е най-здравословно?

Според диетолога Натали Рицо изварата е може би най-здравословният вид сирене. „Има по-малко наситени мазнини и повече протеини от повечето други сирена“, обяснява експертът. 

Това е най-доброто сирене за костите

Д-р Ризо препоръчва да избирате нискомаслени сортове, които все пак имат добър вкус.

Половин чаша нискомаслена извара (2%) съдържа:

  • 90 калории
  • 12 грама протеин
  • 2,5 грама мазнини
  • 5 грама въглехидрати
  • 125 милиграма калций (10% от препоръчната дневна доза).

Водещи в категорията на здравословните сирена, според д-р Рицо, са меките сирена като рикота или моцарела, които се правят с нискомаслено или обезмаслено мляко, така че имат по-малко наситени мазнини и като цяло са по-здравословни.

Друг добър вариант е сиренето фета, защото е с естествено ниско съдържание на мазнини. Освен това е вкусно и ароматно.

Твърдите сирена като пармезан, чедър и швейцарско естествено съдържат по-малко лактоза, така че хората с чувствителност към лактоза може да искат да изберат тези продукти.

Но като цяло всяко сирене е здравословно в умерени количества и съдържанието на хранителни вещества в различните сортове варира леко, отбелязва д-р Рицо. Дори меките сирена като бри са също толкова здравословни, колкото и другите сирена, отбелязва експертът.

В същото време диетологът отбелязва, че е важно с какво ядете сирене: например, за да забавите процеса на храносмилане, комбинирайте бри с резени сурови зеленчуци, а не с чипс или крекери.

Нискомасленото или обезмасленото сирене здравословно ли е?

Повечето сирена с ниско съдържание на мазнини нямат много добър вкус, тъй като мазнината се отстранява от млякото преди обработката, което отнема голяма част от вкуса на сиренето, каза Рицо. Лично Рицо казва, че е по-добре да избягвате напълно сиренето, отколкото да ядете нискокалорични сортове.

Често към сиренето се добавят пълнители, за да се компенсира липсата на мазнини. И когато хората се опитват да заменят любимото си сирене с по-нискокалоричен вариант, те често ядат повече от него, за да компенсират липсата на мазнини.

Ако се придържате към порция от 30 грама на ден, което е около четвърт чаша настъргано сирене, то може да влезе във вашата диета като здравословен компонент, казва д-р Рицо.

Може ли да се яде сирене всеки ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес