Лекар: Този есенен плод е най-опасен за хората над 60 години

9247
Лекар: Този есенен плод е най-опасен за хората над 60 години
Снимка: iStock

Според руския диетолог д-р Мариат Мухина един вкусен есенен плод може да се определи като най-опасния за хората над 60 години.

Най-опасният плод за хората над 60 години

Доктор Мухина споделя, че пристрастяването към гроздето може да повлияе негативно на функционирането на тялото в напреднала възраст. Коментирайки факта, че гроздето провокира здравословни проблеми при хора след 60-годишна възраст, тя отбелязва: този растителен продукт има висок гликемичен индекс, тоест след консумацията му нивата на кръвната захар могат веднага да се повишат значително.

„Гроздето е противопоказано за диабетици и дори се смята за опасно. Много по-възрастни хора страдат от инсулинова резистентност или диабет, така че е по-добре да не ядат грозде“, споделя диетологът д-р Мухина.

Този летен плод чисти черния дроб и удължава младостта

Лекарят добавя, че ако тялото е чувствително към компонентите на гроздето, яденето му може да доведе до обостряне на гастрит и язвени лезии на стомашно-чревния тракт. По-специално, след консумацията му, стомашният сок започва да се отделя по-интензивно.

Ако имате бъбречна недостатъчност, също не трябва да ядете грозде. Това противопоказание се дължи на високото съдържание на калий в неговите плодове.

 

„Храни, богати на този елемент, не трябва да се консумират, ако имате бъбречна недостатъчност“, подчертава експертът.

Но все пак не са за пренебрегване и полезните свойства на гроздето, които до голяма степен зависят от неговия сорт и качеството на самите плодове. Много преработени продукти от грозде, като стафиди, съдържат значително по-малко полезни вещества от пресните плодове.

Антиоксидантите в тези плодове са представени предимно от естествени хранителни оцветители - флавоноиди. В гроздето има повече от стотици такива вещества. Плодовете са особено богати:

  • витамин С;
  • манган;
  • бета каротин;
  • ресвератрол;

Последният, според учените , много активно проявява свойствата си в гроздовите плодове, което помага за предотвратяването на много заболявания, споделя експертът.

Гроздовите чепки съдържат много полифеноли. Тези съединения помагат на тялото да регулира нивата на „добрия холестерол“. Научно изследване от 2009 г. показа, че полифенолите в гроздето помагат за намаляване на риска от развитие на атеросклероза (хронично съдово заболяване).

Изследователите отбелязват, че високите нива на тези съединения в гроздето (особено в червеното) могат да обяснят защо има по-малко случаи на коронарна болест на сърцето при хората във Франция. Учените предполагат, че ресвератролът в гроздето намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания именно благодарение на антиоксидантните си свойства, допълва още експертът.

Още: Този плод е най-добър за имунитета и червата на хората над 65 години

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com