Лекар: Този сок сваля кръвното, всеки хипертоник трябва да го пие

9958
Лекар: Този сок сваля кръвното, всеки хипертоник трябва да го пие
Снимка: "УМБАЛ-Пловдив"

Здравословният начин на живот и редовната физическа активност са основните фактори за поддържане на здраво сърце и нормално кръвно налягане. Един сок може да намали налягането и да предпази от хипертония.

Сърцето ни се натоварва, когато седим, лежим и не се движим през по-голямата част от деня. Добавете масло в огъня и лошите навици - алкохолът и цигарите подкопават работата на основния "мотор" на тялото. Ето защо първата препоръка на кардиолозите за тези, които се оплакват от ускорен пулс или задух, е да коригират начина си на живот, според изданието The Health Site. В случая сокът от сливи задължително трябва да се включи в диетата на всеки хипертоник.

Сокът, който сваля кръвното и пази сърцето

Японски учени стигат до извода: хората, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, определено трябва да включат тази напитка в диетата си. 

И така, проучвания с използване на гладкомускулни клетки в кръвоносните съдове показват, че сливовата напитка оказва положителен ефект върху циркулиращия хормон, свързан с високо кръвно налягане.

Лекар: Този зеленчук сваля кръвното, но вреди на бъбреците

Проведените експерименти са върху мишки. На гризачите е даван хормонът ангиотензин II за предизвикване на хипертония. След това животните са били разделени на две групи: на едната е била дадена въпросната напитка, а втората е консумирала само вода. След две седмици учените са оценили резултатите: изненадващо, но гризачите, които са консумирали плодовата напитка, не са развили хипертония. В допълнение, при тях се наблюдава намаляване на инфилтрацията на имунни клетки, причиняващи възпаление, свързано с хипертония.

Коментираната напитка е богата на калий, който е от съществено значение за здравето на сърцето. Този минерал е необходим за правилното функциониране на нервните и мускулните клетки, тъй като сърцето е мускулест орган.

На какви други сокове си струва да обърнете внимание?

Доматен сок - проучванията показват, че пиенето на една чаша безсолен доматен сок на ден може да подобри здравето на сърцето. Тази напитка е в състояние да регулира кръвното налягане и да понижи холестерола, особено липопротеините с ниска плътност (LDL), с около 3%. Но консумацията на същата напитка с добавена сол трябва да се избягва. Излишъкът от натрий може да доведе до високо кръвно налягане, което е свързано с ускорен сърдечен ритъм.

Сок от цвекло - цвеклото е с високо съдържание на фибри, манган, желязо, витамини А и С, калций и фосфор, които могат да понижат налягането и да подобрят сърдечната функция. Този зеленчук има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, сърцето и нервната система. Червената напитка трябва да се разрежда с вода в съотношение едно към едно.

Що се отнася до най-вредните напитки за сърцето, а и за целия организъм като цяло, водещи са сладките газирани напитки, енергийните напитки, алкохолът и кафето в големи количества. Всеки хипертоник трябва да ги избягва.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете кафе в жегите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com