Лекар: Зехтинът обостря тези заболявания

15860
Лекар: Зехтинът обостря тези заболявания
Снимка: iStock

Зехтинът се счита за едно от най- здравословните растителни масла. Но оправдано ли е това? Не е препоръчително да го консумирате, ако имате проблеми с черния дроб, холелитиаза или страдате от някои други заболявания, според руския диетолог д-р Елена Соломатина.

Вреда от маслиновото масло

"То не е препоръчително за тези, които имат проблеми с черния дроб или страдат от камъни в жлъчката. Консумацията му може да доведе до обостряне на тези заболявания. Маслото е жлъчноотделящ продукт. И ако има проблеми с жлъчните пътища, тогава в този случай може да е опасно, “, обяснява експертът.

Учени: Зехтинът предпазва от това коварно заболяване

Коментиранията продукт трябва да се включва с повишено внимание в диетата на пациенти с хипотония, тъй като ако се консумира в излишък, може да понижи кръвното налягане.

"Този продукт съдържа почти 900 килокалории. Следователно тези, които имат проблеми с наднорменото тегло, не трябва да се увличат по него“, продължава диетологът.

Също така не е препоръчително да използвате това растително масло, ако сте алергични към маслини, пояснява още експертът.

Диетологът допълва, че някои растителни масла принадлежат към категорията на лошите мазнини. Консумацията им може да доведе до заболявания, свързани с възрастта. По-специално става дума за слънчогледово, палмово, соево и царевично масло. Увеличаването на техния дял в диетата се свързва с развитието на заболявания като атеросклероза, диабет и хипертония.

По отношение на маслиненото масло то има и куп полезни свойства, които не трябва да се пренебрегват. Качественият продукт е просто склад от полезни компоненти, които човешкото тяло усвоява почти на 100%. Състои се от 73% мононенаситени мазнини, които са полезни за тялото, защитават сърцето и кръвоносните съдове. Повечето от тези мазнини са олеинова киселина (омега-9), както и омега-6 и омега-3 киселини, които са много важни за здравето.

Антиоксидантите и витамин Е подпомагат усвояването на витамините К и А. В резултат на тази верига тялото се подмладява, подобрява се състоянието на кожата, косата и ноктите.Освен това маслото съдържа феноли, полифеноли, сквален, стероли и вит. E, A, D, K.

Качественият продукт е богат на витамин Е, мононенаситени мазнини и важни второстепенни компоненти, които намаляват окисляването на липидите. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти (например полифеноли), това растително масло намалява "лошия холестерол. Прави кръвоносните съдове по-еластични и помага за укрепването им. Ежедневната му употреба е добра профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Продуктът има благоприятен ефект върху стомаха, като го обгръща, спомага за намаляване на апетита и ускоряване на метаболизма. Може да действа като леко слабително.Освен това има лечебно действие, подпомага заздравяването на язви и намалява симптомите на гастрита.

Oще: Учени разкриха по колко зехтин на ден пречиства артериите от холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com