Млякото - дар от природата

4422
Млякото - дар от природата
Снимка: iStock/Guliver

Млякото не е просто напитка, а пълноценна и необходима храна за човешкия организъм. То съдържа всички необходими за нас елементи, които поддържат живота и растежа ни. Доказано е, че нашият организъм възприема млякото и го усвоява по-леко без усилие, от който и да е друг хранителен продукт от ежедневното ни меню.

Разнообразните жизненоважни вещества, които са включени в състава като: белтъчини, мазнини, млечна захар, минерални соли, витамини и ензими, са ценен източни за нашето крепко здраве.

Най-ценните съставки на млякото може би са белтъчините, поради наличието на изключително необходимите за човешкия организъм аминокиселини, които той не може да синстезира, а трябва да ги приема в готов вид чрез храната, досущ като белтъчините на месото, яйцата и рибата, т.е. млякото се оказва един ценен ресурс и заместител на голяма част от храните, чрез които може да си добавим белтъчини. Най-богати на белтъчини от пресните млека е овчето, следвано от биволското, козето и най-широко използваното за консумация краве пастьоризирано мляко.

Белтъчините, съдържащи се млякото са актоалбумин, лактоглобулин, казеин и обвивни белтъци като казеинът заема най-голям % от съдържанието - около 3% е средното количество според някои изследвания в прясното краве мляко.

Лактозата или т.н. млечна захар е част от въглехидратите, които млякото ни предлага. Тя е и причината за леко сладкия вкус на млякото, а когато го подложим на варене - то потъмнява точно поради наличието лактоза, която се "карамелизира" и образува меланоидини, или белтъчни съединения.

В процеса на приготвяне на киселото мляко лактозата е важен фактор, който спомага то да ферментира и под влияние на определени микроорганизми да се преобразува в млечна киселина.

Прясно издоеното мляко във вид на емулсия са мазнините, от които организма ни се нуждае, а след като то се охлади - се превръща в суспензия, която се усвоява от тялото ни почти изцяло. Биволското мляко е едно от най-наситените на мазнини. Ако пък сте с наднормено тегло и имате нужда да се храните здравословно, обезмасленото краве мляко е с най-малък процент на мазнини и идеално би се вписало във вашата диети и диетично хранене.

Още полезна информация за диетично хранене и кулинарни рецепти за всеки вкус може да откриете на Gotvarstvo.Net - Вашият кулинарен помощник!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com