Най-добрият заместител на захарта, който регулира инсулина

43931
Най-добрият заместител на захарта, който регулира инсулина
Снимка: iStock

Прекомерната консумация на захар води до сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване. Много естествени подсладители позволяват да продължите да се наслаждавате на любимите си сладкиши, без да навредите на фигурата и здравето си. Това казва руският диетолог д-р Алексей Кабанов.

Най-полезният заместител на захарта

Експертът пояснява, че става въпрос за сравнително нов и все още неразпространен подсладител - сладките растителни протеини. Това са подсладители от растителен произход, които са напълно безопасни за тялото. Те не повишават нивата на кръвната захар, но намаляват нивата на инсулин.

Лекар разкри защо бирата е по-вредна дори от захарта

Тези протеини са много по-сладки от захарта, те могат да се използват в минимално количество. Следователно калоричното съдържание на ястието е ниско, съобщава експертът.

На свой ред диетологът Кирил Стрелников добавя, че злоупотребата със сладко води до енергийни скокове и спадове. Това увеличава стреса и се отразява негативно на общото благосъстояние на човек.

Глюкозата, доставяна от това вещество, е мощен източник на енергия, необходима за функционирането на мускулната, кръвоносната и други системи на тялото. Всъщност основната цел на нашето хранене, храносмилане и метаболизъм е именно да осигурим на клетките на тялото непрекъснато снабдяване с глюкоза – в необходимото количество и през целия ден.

В същото време излишъкът от сладкиши в диетата е изключително вреден, а понякога дори опасен за хората, тъй като може да причини различни заболявания. Най-честото е диабетът. Счита се за водещата причина за слепота в света и се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, ампутация на крака поради нарушения на кръвообращението и заплаха от гангрена. Въпреки факта, че основният фактор за развитието на заболяването е генетичното предразположение, рискът от заболяване се увеличава, ако злоупотребявате със сладкиши.

Прекомерната страст към храни, съдържащи захар, може да провокира развитието на болестта не само при тези, които имат предразположение към нея, но и при тези, които нямат. Това се дължи на факта, че излишната глюкоза, която не се консумира от тялото като енергия, се отлага като мазнини и се съхранява в мастната тъкан. При гладуване или тежки физически натоварвания тези резерви се изразходват. Растежът на мастната тъкан не е благоприятен фактор, особено за тези, които се хранят навреме и водят заседнал начин на живот. При липса на енергиен разход глюкозата, съхранявана като мазнина в резерв, остава неизползвана. Тези мастни натрупвания от своя страна създават инсулинова резистентност, тоест пречат на правилното функциониране на инсулина, хормонът, отговорен за усвояването и преработването на глюкозата.

Още: Учени разкриха как захарта влияе на бъбреците

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com