Няколко нестандартни начина да се преборим с жегата

7274
Няколко нестандартни начина да се преборим с жегата
Снимка: iStock/Guliver

През юли горещините са все по-непоносими. Независимо дали сте у дома, пътувате или се мъчите да заспите, ето няколко хитрини за запазване на прохладата в условията на летните жеги, предложени от „Мирър“.

Някои храни могат да помогнат на организма ни да се справи със задушното време навън, но някои от тях може да изглеждат озадачаващи на пръв поглед, предаде БГНЕС.

Горещата супа може да е основен зимен продукт, но тя може да ви помогне да се охладите и през лятото, като ви накара да се изпотите. Когато потта се изпарява, тя охлажда тялото.

По подобни причини пикантно чили или къри може да има същото въздействие.

Куркуминът, съдържащ се в подправката куркума, помага за подобряване на кръвообращението, ускорява притока на кръв и охлажда тялото.

Адска жега в Източна Турция, температурата стигна почти 50 градуса

Почти 50-градусова жега измъчва през последните дни Източна Турция, като най-горещо вчера е било в Джизре, окръг Шърнак, където термоме...

Кокосовото мляко, което се съдържа в някои тайландски кърита, също помага за поддържане на хидратацията, предотвратява изтощението и мускулните болки в горещото време.

Храните с високо съдържание на вода, като динята, също са полезни за поддържане на свежестта, а спанакът съдържа витамини за контролиране на кръвното налягане - друг фактор за поддържане на добре регулирана температура.

Прохлада у дома

Изкушението е да отворим широко прозорците през летните месеци. Но това всъщност може да направи дома ви още по-горещ. Правилото, което трябва да спазвате, е навън да е по-топло, отколкото вътре. Ако температурата навън е по-висока от тази вътре, трябва да държите прозорците и завесите затворени. Това ще затвори топлината и ще помогне за запазване на прохладата в дома ви. Ако обаче навън е по-хладно или има приятен вятър, трябва да отворите прозорците.

Наред с това, че трябва да държите прозорците си затворени, се препоръчва също така да затваряте щорите или завесите си, за да се предпазите от слънчевите лъчи. За тези, които разполагат с вентилатори у дома, е налична допълнителна хитрост да поставят лед пред джаджата, така че тя да може да усилва хладния въздух, докато ледът се топи.

Какво ни съветват кардиолозите в жегите

Ключова роля за охлаждане на организма през лятото играе сърцето. Това ускорява пулса и води до натоварването му в жегите. Опасността о...

Пътуване

Ключово е да се пие много вода по време на пътуване и да се сведе до минимум приемът на алкохол и кофеин.

Препоръчва се също така да се носят материи като памук, които задържат водата и поддържат прохладата. Обличането на свободни дрехи, като туники, рокли с А-образна линия, скъсени панталони, ризи от естествени материи и блузи, оставени разкопчани, е сигурен начин за по-удобно пътуване. Шапката също ще предпази главата ви от преките слънчеви лъчи и от прегряване.

Пътуването сутрин или по-късно вечер, когато горещините са по-малко концентрирани, също е начин да избегнете най-големите горещини.

Ако нямате друг избор, освен да пътувате, когато денят е най-горещ, пръскането на вода върху китките е добър начин да поддържате ниска температура на тялото си.

Това са храните, които най-добре разхлаждат през лятото

През лятото всеки от нас се опитва да се избави от жегата по един или друг начин. Обикновено прекарваме по – голямата част от вре...

Поставянето на мокра кърпа или студен гел около врата ви също ще поддържа температурата на тялото ви ниска.

Сън

Един ден в горещия и лепкав климат може да умори повечето хора. Но няма нищо по-лошо от това да сте готови за сън, но да не можете да се унесете поради продължителната топлина.

Първото нещо, което трябва да запомните, е да не дремете през деня, независимо колко изкушаващо е да си починете. Дрямката може да затрудни заспиването вечер, когато дойде време за лягане.

Смяната на завивката с чаршаф е начин да избягате от горещината, а освен редовната хидратация през деня ще помогне и мигането поне 40 пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com