Нова диета прави чудеса с мозъка ви

16552
Нова диета прави чудеса с мозъка ви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Добра новина за тези, които са решили да се откажат от месото: според американски изследователи вегетарианската диета помага да се спре стареенето на мозъка.

Изследването било проведено от специалисти от университета Ръш (щата Илинойс, САЩ). В него взели участие около 1000 доброволци на възраст 70-80 години. В продължение на пет години били измервани умствените показатели на участниците.

Игрите разсейват мозъка от мисълта за глад

Игрите разсейват човек и той няма време, за да си представя храна, алкохолни напитки или цигари. Според учените, само 3 минути класичес...

Сред възрастните хора имало много привърженици на "зелената" диета. Този факт, според специалистите, им позволил да избегнат нарушения в работата на мозъка.

"Вегетарианската диета значително забавя процеса по стареене на мозъка", казва ръководителят на изследването Марта Клеър Морис. Учените още веднъж потвърдили, че нарушенията в работата на мозъка сред възрастните са станали истински бич на XXI век.

Например на територията на САЩ Алцхаймерът е шестата по разпространеност причина за смърт. Диетолозите препоръчват на възрастните да не злоупотребяват с месо, сирене, брашно и пържено. Предпочитание следва да се отдава на зеленчуци, бобови, плодове и пълнозърнести храни.

Как храната уврежда мозъка ни

Въглехидратите, било то и бавните, са "тихи убийци" на мозъка. Те увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, ...

Преди време други изследователи стигнаха до извода, че римските гладиатори са били вегетарианци. В основното им меню залягали зърнени и бобови храни. Освен това бойците били хранени с най-евтиното зърно.

 

Advertisement

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com