Обедната дрямка е полезна

62794
Обедната дрямка е полезна
Снимка: Getty Images / Guliver

Американски психолог научно доказа ползата от обедната дрямка, която подобрява паметта и когнитивните способности на индивида, пише в. "Хъфингтън пост", предаде БТА.

От най-голяма полза са сиестите от 10 до 20 минути, счита специалистът Майкъл Брус, наричан в САЩ "Доктор Сън". Тогава се събуждаме най-свежи и отпочинали. Другата по здравословност дневна дрямка е от 90 минути. Този период осигурява пълен цикъл на съня, при който няма замайване и умора при събуждане. Но ако се отдадем на 30-минутна сиеста, най-вероятно е тя да ни докара главоболие, тъй като се събуждаме във фазата на дълбокия сън, което не е никак препоръчително.

16 невероятни факта за съня

1. По време на сън мозъкът ти се зарежда, клетките ти се възпроизвеждат, тялото ти произвежда важни хормони. 2. Нуждаеш се от различно...

По време на 10 до 20-минутната обедна дрямка се навлиза в най-леката форма на съня, при което се наблюдават небързи движения на очите. Тя гарантира чувство за незабавна отпочиналост и порив на енергия. Човек лесно се събужда от такава дрямка, но все още сме сънливи.

При 90-минутния дневен сън се навлиза в неговите дълбоки фази и този период от време осигурява пълния му цикъл. Това означава, че при събуждане няма да сме сънливи и при това тази дневна почивка доказано стимулира креативността и процедурната ни памет - тази която включва използването на предмети.

Д-р Брус не препоръчва обедните 30-минутни сиести. При тях мозъкът тъкмо навлиза в дълбоката фаза на съня и трябва да бъде събуден. Това води до още половинчасова сънна инерция, която поражда чувство на недоспиване и сънливост.

60-минутният сън през деня е препоръчителен за когнитивните функции, на които се отразява много добре. Подобрява се паметта за лица и факти и такава сиеста позволява спане в най-дълбоката фаза на съня, характеризираща се с бавни делта вълни на мозъчната функция. Събуждането в подобна фаза ще ни направи малко замаяни. От такава сиеста няма да почувстваме порив на енергия, а напротив - на известна умора.

Сънищата ни дават нови идеи за...

Сънищата ни вдъхновяват да опитваме нови неща в секса, пише БГНЕС. Проучване (осъществено от сайта Lovehoney сред 1855 души) устано...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com