Отношението към стареенето пряко влияе върху здравето

7022
Отношението към стареенето пряко влияе върху здравето
Снимка: Thinkstock

Начинът, по който човекът е отнася към своята напреднала възраст, пряко влияе върху неговото здраве, сочи ново изследване, проведено от ирландски учени.

Според резултатите му хората, които като цяло имали по-позитивен възглед върху стареенето,  съхранили по-добре когнитивните си способности.

Когато старостта отдалечава смъртта

Някои видове са по-малко застрашени от смърт, достигнали до старостта, отколкото на по-ранна възраст. „Еволюцията е измайсторил...

Освен това при възрастните участници в експеримента, демонстриращи негативно отношение към старостта, скоростта на ходене била по-ниска (снижаването на скоростта на движение може да се оценява като маркер на старческа немощ). Здравословното състояние да доброволците се оценявало в продължение на две години.

Според авторите на изследването, ако негативното отношение към стареенето се пренася през целия живот, то това може да окаже негативно влияние върху психическото, физическото и когнитивното здраве. Резултатите на научната работа са публикувани в сп. Personality and Individual Differences.

Това не е първото изследване, което сочи, че оптимистите стареят по-бавно от песимистите. По-рано учените от Лондонския университетски колеж установиха, че при хората, които са оценявали позитивно своя живот, значително по-бавно се снижават жизнените функции.

Любителите на живота били по-активни на старини, по-бързо се движели и по-рядко се сблъсквали с трудности във всекидневния живот.

Старостта започва на 39 години

Американски учени са установили възрастта, на която започва стареенето - 39 години. На 38 години, обясняват учените, се достига пи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com