По колко орехи на ден свалят кръвното

6009
По колко орехи на ден свалят кръвното
Снимка: iStock

От всички ядки орехите са на първо място по полезни свойства. Те са много здравословни и питателни. Диетологът Олга Дорош съветва непременно да ги включите в ежедевната си диета. Също така разкрива в какво количество трябва да ги консумирате, за да са от полза за кръвното, сърцето, мозъка, имунитета и здравето ви като цяло.

Д-р Олга Дорош препоръчва да се ядат 1-3 порции ядки на ден - една порция е 28 грама. Това ще помогне за поддържане на тонуса на тялото и имунитета в добро състояние. Но трябва да имате предвид, че коментираните ядки са много калорични - 100 гр съдържат 654 kcal. Ето защо тези, които имат проблеми с наднорменото тегло, трябва да се отнасят към продукта с повишено внимание. Лекарят съветва ядките да се добавят към диетата на малките деца в смлян вид с каша или плодово пюре.

По колко орехи на ден свалят холестерола

Други ползи от ореховите ядки

Д-р Олга Дорош препоръчва да добавите малка шепа ядки към ежедневната си диета. Тя препоръчва да се включат в менюто на деца и тийнейджъри. Консумацията им ще увеличи приема на калий, магнезий, фибри и фолиева киселина в организма, които допринасят за оптималното функциониране на сърдечно-съдовата система. Ядките също се наричат, както казва лекарят, „здравословна храна за сърцето“.

Консумацията им стимулира мозъчната функция и укрепва нервната система. Ореховите ядки съдържат голяма част от омега-3 полиненаситени киселини, които активират мозъка, подобряват паметта и помагат за подобряване на концентрацията. Освен това облекчават нервното напрежение и стреса.

Орехът съдържа витамини от група В, магнезий и незаменимите аминокиселини триптофан и изолевцин, които имат положителен ефект върху нервната система, подобрявайки настроението. Тази ядка е много полезни за тези, които страдат от безсъние и нервност.

Нейната редовна консумация подобрява храносмилателните процеси и намаляват риска от рак на червата. Ореховите ядките са източник на диетични фибри, които помагат за нормализиране на храносмилателните процеси, предотвратяват запек и спомагат за намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта.

Консумацията им помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Те съдържат протеини, фибри и полиненаситени мазнини, които нормализират високите нива на глюкозата в кръвта. Яденето на тези ядки също ще предотврати риска от развитие на диабет тип II. Тъй като имат нисък гликемичен индекс 15, дори диабетиците могат да ги ядат.

Още: Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако всеки ден ядете орехи

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...