Появата на разстояние между зъбите – симптом за следния проблем

14328
Появата на разстояние между зъбите – симптом за следния проблем
Снимка: https://www.marinovadental.com/

Намирате разстоянието между зъбите си за чаровно, за ваша визитна картичка, която ви придава уникалност, или напротив – за козметичен дефект, който желаете да скриете и да се радвате на подредена усмивка и бели зъби, строени в стройни редици без разстояния? Каквито и да са личните ви предпочитания, появата на разстояние между зъбите внезапно, а не „по рождение“ е симптом на следния проблем или по-скоро е резултат от някои от посочените причини, част от които са сериозни и не бива да се пренебрегват.

Появата на разстояние между зъбите – симптом за следния проблем

Ако зъбите ви са били без разстояние помежду си, внезапната поява на разстояния между тях може да ви алармира за проблем, нуждаещ се от адекватно решение. Появата на разстояние между зъбите най-често е симптом за следния проблем:

-          Липсващи зъби

Ако имате извадени зъби, които не сте заместили по подходящ начин – мостове, импланти и т.н. не е изненадваща подобна поява на разстояния между зъбите. Това е особено валидно за предните горни зъби, които всъщност се виждат от околните най-често. Ако подобно разстояние е проблем за вас и го намирате за неестетично, не пропускайте да намирате решение за възстановяване на местата с липсващи зъби след ваденето им.

5 неща, които вашият ЗЪБОЛЕКАР иска да знаете

-          Неправилен рефлекс на преглъщане

Това е интересна причина, за която малко хора се сещат и замислят, тъй като е по-рядко срещана и коментирана.

Когато гълтателният рефлекс се случи неправилно, човекът избутва езика си към предните си зъби, когато преглъща, вместо да  го притиска към небцето. С течение на времето този повтарящ се натиск върху предните зъби ги избутва напред, причинявайки образуването на празнина. Това е вреден навик и рефлекс, върху който може да се работи и да се избегне проблемът, ако се открие своевременно. 

-          Проблеми с оралното здраве

Появата на разстояние между зъбите може да е симптом за следния проблем – сериозно и напреднало заболяване на венците, останало недиагностицирано и нелекувано. Това създава опасност не само от обеззъбяване, но и от увреждане на други органи, тъкани и системи, тъй като всяка нелекувана инфекция в тялото вреди на целия организъм и отслабва и имунната система.

Лекар: Едва ли предполагате, че развалените зъби водят от тези заболявания

При хора със заболяване на венците възпалението води до увреждане на костта, която поддържа зъбите, а в крайна сметка и до загуба на кост. Такова заболяване например е парадонтозата, която води до загуба на зъби и кост. Липсата на кост прави много от видовете протезиране невъзможни. Костта естествено се губи с годините, но този процес напредва при вадене на зъби, както и при заболявания на венците или друга патология в устната кухина. Костта в повечето случаи може да бъде възстановена чрез костозаместване, но това е трудна и скъпичка процедура, по-приемливо е да полагате системни грижи за зъбите и венците си, за да не стигате до сложи процедури и микрохирургия.

-          Вредни навици

Вредните навици също могат да доведат до образуване на разстояние между зъбите при възрастните. Трябва да се избягват на всяка цена смученето на устните, на предмети или дъвкането на химикалки, избутването на зъбите или венеца с езика, колкото и да са изкушаващи тези действия, превърнали се във вредни навици.

Какво друго следва да знаете по въпроса?

Ако се касае за дете и разстояния между зъбите при децата – не се притеснявайте, вероятно ще го израсте и зъбите ще се наместят. Ако няма подобрение, ортодонтът може да помогне професионално.

В най-лошия вариант разстоянието се дължи на заболявания на парадонта, които трудно се подават на лечение и имат тенденцията да се влошават с годините, така че не пропускайте да посетите зъболекаря си за профилактичен преглед.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com