Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна ли е бирата за простатата или е просто мит

10 юни 2024, 19:30 часа

Митовете около влиянието на алкохола върху здравето ни са много, а един от тях се отнася и до простатата. От много години се говори, че бирата може да има положителен ефект върху простатата, но наистина ли е така?

Разграничаване на мита

Уви, реалността е доста по-различна. Бирата, както всеки друг алкохол, е противопоказана при проблеми с простатата по много причини.

Каква е функцията на простатата при мъжете

1. Вредни въздействия на бирата върху простатата

Любимата напитка на почти всеки мъж може да има сериозни негативни последици за простатата. Бирата подтиква синтеза на естроген - женския хормон, който влошава качеството на спермата и намалява способността за зачеване. Освен това, пенливата течност съдържаща естроген, може да провокира увеличаване на възпалението на простатата.

простата

2. Влияние върху кръвообращението и лечението

Каналчетата на простатната жлеза страдат също от действието на бирата, което само увеличава възпалението. Освен това, кръвообращението в цялото тяло се влошава, което води до страдание и на други органи. Ако злоупотребявате с алкохол по време на обостряне на простатита, това може да доведе до по-тежко и продължително протичане на пристъпите, както и до влошаване качеството на лечението.

Увеличената простата поражда редица ограничения за мъжа

За да предпазите здравето на вашата простата, е важно да се откажете или да намалите консумацията на алкохол, включително и на бирата. 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес