Полезно ли е прясното мляко?

35148
Полезно ли е прясното мляко?
Снимка: iStock/Guliver

Млякото представлява хранителен продукт, богат на белтъчини и калций – това негово свойство е много важно за предотвратяване на проблеми от типа на остеопорозата и за поддържане на добре развита мускулна маса. Има различни видове мляко в зависимост от метода на производство и произхода. Освен обичайното и добре познато ни краве, козе и овче мляко, съществуват и растителни напитки, наричани „растително мляко“, които се правят от зърна като бадеми, кестени, соя и др.

Ето какво разказва д-р Татяна Занин.

Редовната консумация на най-често срещаното по магазините пълномаслено краве мляко – тоест, със запазена естествена мазнина, допринася следните здравословни ползи:

- предпазва, особено възрастните хора, от остеопороза, защото е богато на калций, както и съдържа витамин D;

- подпомага растежа на мускулите, благодарение на изобилието на протеини;

- усъвършенства качеството на чревната флора, понеже съдържа хранителните вещества олигозахариди, консумирани от полезните бактерии в червата;

- подпомага, развива и усъвършенства нормалното действие на нервната система, защото е богато на витамини В комплекс;

- спомага за контролиране на високото кръвно налягане, тъй като изобилства с аминокиселини, притежаващи анти-хипертензивни качества.

В пълномасленото мляко се съдържат витамините А, К, Е и D, които са налице в млечните мазнини. Но обезмасленото мляко, в което липсват мазнини, естествено, губи тези хранителни вещества. При това, е важно да се помни, че въпреки ползите от него, краве мляко в какъвто и да било вид не бива да се предлага на бебета под 1 година.

Видове мляко

Прясното мляко е пълномаслено, когато запазва естествените си мазнини; полуобезмаслено - ако част от мазнината е премахната; обезмаслено, когато преработката отстранява всичката мазнина и оставя само неговите въглехидрати и белтъчини.

Защо не трябва да прекаляваме с пиенето на прясно мляко?

Ползите да се консумира прясно краве мляко са доказано безспорни: те включват повишена издръжливост на костната система, стимулиране на...

Още, според производствения процес, на който се подлага, млякото може да се определи, както следва.

Натурално или чисто: това е прясното мляко, което отива направо в дома на консуматора, без да се подлага на какъвто и да е преработвателен процес.

Пастьоризирано: това е най-разпространеното прясно мляко, което съхраняваме в хладилника си. По време на преработката се загрява до 65ºC за 30 минути или до 75ºC за 15-20 секунди - така се елиминират бактериите.

Ултра-пастьоризирано (UHT) мляко: мляко в кутия, още известно като „дълготрайно мляко“, преди отваряне то не е необходимо да се съхранява в хладилник. При производството се нагрява до 140 градуса за 1-2 секунди и веднага се изстудява до 4-5 градуса, за да се елиминират бактериите.

Сухо мляко или мляко на прах: получава се чрез дехидратация (обезводняване) на пълномасленото краве мляко. Така преработката извежда водата от течното мляко, изсушава го и превръща в прах – а той може да се възстанови във вид на течно мляко чрез просто добавяне на вода.

Никога не смесвайте риба и прясно мляко - може да си причините следния проблем

Не се препоръчва да ядете осолена риба с ферментирали млечни продукти, тъй като те активират отделянето на солна киселина, това може да...

Всички тези разновидности може да бъдат открити в магазините в пълен, полуобезмаслен или обезмаслен вариант - а натуралното мляко е най-добре да бъде търсено на специализирани фермески пазари. Някои потребители обаче е възможно да имат затруднения при храносмилането на лактозата.

Растителни млека

Тези вещества са „млека“ само в преносен смисъл. Растителното мляко, което, ако сме коректни в начина си на изразяване, трябва да се нарича „растителна напитка“ или „растителен сок“, се произвежда, като се смилат зърна или ядки и се добавя вода. Така, за да си направите бадемово мляко, трябва да разбиете бадемовите ядки с топла вода и после да прецедите сместа. Най-използваните растителни „млечни“ напитки се правят от зърнени храни като ориз, соя, бадеми, кестени, кокосови орехи. Всяка от посочените растителни напитки притежава собствени хранителни вещества и допринася такива ползи, които нямат нищо общо с обичайното и познато ни краве или друго мляко от животински произход.

Хубаво е обаче да се провери дали консумиращият мляко има непоносимост към казеин.

Внимание! Статията има само информативен характер. Винаги търсете компетентен диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com