При остеопороза - какво задължително трябва да ядем?

43282
При остеопороза - какво задължително трябва да ядем?
Снимка: iStock/Guliver

Храната при остеопороза трябва да е богата на калций - това е основният минерал, формиращ костната маса. Много е полезен и витамин D. Фосфорът и магнезият също са минерали, които е необходимо да бъдат приемани редовно, защото помагат за укрепване на костите.

Калцият е най-много в храни като бадеми, сусамово семе, сирене, прясно и кисело мляко. Витамин D, от друга страна, присъства главно в рибата, месото и яйцата.

В допълнение към диетата се препоръчва и редовно практикуване на физически упражнения, като тренировки с тежести, бягане и ходене, тъй като те повишават усвояването на калция в костите и предотвратяват загубата на костна плътност.

Ето какво ни препоръчва д-р Татяна Занин.

В диетата за остеопороза се дава предимство на храни, богати на следните вещества.

1. Калций

Този елемент е от изключително значение за укрепване, повишаване на устойчивостта и поддържане на здравето на костите. За да се помогне в предотвратяването и борбата с остеопорозата, в диетата трябва да бъдат включени богати на калций храни - най-вече мляко и продукти от него, като сирене, кашкавал, извара, кисело мляко. Освен млечните продукти, други храни, които съдържат добри количества калций, са бадеми, сардини, тофу, сьомга и сусамово семе.

Ето едно видео по въпроса за ролята специално на калция с участието на физитерапевтката д-р Марсела Пиньейро и диеотоложката д-р Татяна Занин (ползвайте езиковите настройки за надписи на български).

Ето как да се защитите от остеопороза

2. Витамин D

Витамин D е важен за подсилване на усвояването на фосфор и калций от червата, помага за укрепване на костите, предотвратява и лекува остеопорозата. Храни, богати на витамин D, са такива като сардини, херинга и сьомга, масло от черен дроб на рибата трескá, говеждо месо и яйца. Но, все пак, най-ефикасният и най-добър начин да произведете достатъчно витамин D за своя организъм е да правите слънчеви бани всеки ден в продължение минимум на 20 минути, защото слънчевите лъчи стимулират образуването на такъв витамин в кожата.

3. Магнезий

Магнезият е много важен минерал за здравината на костите и може да бъде добър съюзник в превенцията и лечението на остеопороза. Той присъства в тиквените семки, сусамовите и ленените семена, кестените, бадемите, фъстъците и овесените ядки.

4. Фосфор

Този минерал е от значение за укрепването на костите. Той е много полезен при превенцията и лечението на остеопорозата и се намира в храни като сирене, прясно и кисело мляко, месо, зърнени храни, кафяв ориз, яйца, ядки и риба. За да се подобри усвояването на фосфора от червата, е важно да бъдат консумирани и храни, богати на витамин D.

Доказано: Това прави костите в тялото два пъти по-слаби

Какво да избягваме?

В диетата за остеопороза трябва да се избягва консумирането на храни, които намаляват усвояването на калций от червата или увеличават отделянето му от бъбреците чрез урината. Такива са следните продукти.

Сол - също и храни с висока степен на натрий, като преработено месо във вид на кубчета за бульони, колбаси, шунка, замразени храни и продукти за бързо хранене.

Кофеин - присъства в кафето, черния чай, шоколада, зеления чай и безалкохолните напитки.

Краве масло и тлъсти меса - понеже излишъкът от наситени мазнини намалява усвояването на калций в организма.

Излишъци от протеини - те присъстват главно в месото и рибата. Такива излишъци увеличават изхвърлянето на калций посредством урината и намаляват абсорбцията му в червата. Протеините обикновено присъстват в храни, богати на желязо - а то намалява усвояването на калция.

Препоръчва се избягването на храни, богати на оксалати и фитати - спанак, ревен, пшеничени трици, леща или боб. Когато тези вещества се приемат в излишък, намаляват усвояването на калция.

Внимание! Статията дава само информация, без медицински указания. Допитвайте се винаги до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com