Причината за разпространението на смъртоносните бактерии

6211
Причината за разпространението на смъртоносните бактерии

Микробиолози от университета Дюк са установили, че използването на антибиотици не ускорява разпространението на устойчивост на бактериите към лекарствата. По-рано ускореният пренос на гени от един микроорганизъм към друг се смяташе за основна причина за „взривното“ разпространение на суперинфекциите, невъзприемчиви към антибиотици. Изследването е публикувано в сп. Nature Microbiology.

Микроорганизмите са способни да обменят гени чрез конюгация – процес на пренос на наследствен материал при контакт между две клетки.

Защо бактериите бързо стават резистентни към антибиотици?

Учените обясниха защо сред далечните една от друга бактерии лесно и бързо се предават важни свойства (преди всичко гените на устойчивос...

Лекарствата обикновено унищожават голяма част от патогенните микроби, но оцелелите клетки, които притежават повишена устойчивост, бързо запълват освободеното пространство и започват да контактуват с голямо количество други бактерии.

Учените смятаха, че при действието на антибиотиците може да се увеличи самата скорост на генетичния обмен.

В новия експеримент бактериалните клетки били поставени в нещо като анабиоза, при която не можели да се възпроизвеждат, но можели да обменят гени.

Микробиолозите проверили девет типа патогенни микроорганизми с бързо разпространение на резистентност, като ги подложили на въздействието на десет вида антибактериални препарати.

Неуязвими бактерии пълзят по планетата

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиоти...

Оказало се, че при повишена концентрация на антибиотиците скоростта на обмен не само не се увеличава, но и в някои случаи дори спада.

Според учените това означава, че макар някои препарати, например тетрациклин, да могат да активират гените, допринасящи разпространението на устойчивост сред клетките, антибиотиците като цяло не предизвикват глобални изменения на клетъчно ниво.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com