Причини за безсъние: Интересно проучване с мишки

3322
Причини за безсъние: Интересно проучване с мишки
Снимка: iStock

Храните ли се правилно, спазвате ли дневен режим, много ли сте уморени, но все още страдате от безсъние? Отговорът вероятно е прост, макар и не съвсем очевиден, казват изследователи.

Ако човек страда от безсъние, тогава целият ден ще бъде загуба: няма настроение, работата буквално излиза от контрол, появяват се главоболие и апатия. За да се отървете от този проблем, лекарите препоръчват установяване на дневен режим. Опитайте се да заспите и да се събудите по едно и също време, не яжте мазни или тежки храни вечер, а също така се уверете, че спалнята е тъмна и прохладна.

Според проучване на учени от Мичиганския университет има една причина за безсънието, за която малко хора знаят: съвместният сън. Да, именно присъствието на човек наблизо може да попречи на мозъка да се изключи.

Още: 5 чая, които гонят безсънието - с тях ще заспите по-бързо от всякога

Изследователите проведоха експеримент върху мишки. Те забелязаха, че преди да си легнат, гризачите търсят физически контакт: опитват се да си легнат заедно, притискайки се плътно един към друг. Това още веднъж доказва, че физическият контакт е необходим за всички живи същества, включително и за хората.

Въпреки това, именно спането заедно, особено прегръдките, може да затрудни преодоляването на безсънието. Партньорът се движи насън, това причинява безпокойство, въпреки радостта от докосването, може да стане горещо или студено и има липса на лично пространство. Всичко това провокира проблеми със съня.

Друго интересно откритие: мишките са били готови да пожертват съня си сами, дори ако постоянно са се събуждали през нощта заради мърдането на техните роднини. Това показва колко важни са физическият контакт и усещането за топлина, заедно с основните инстинкти като съня.

Учените също забелязали, че живите същества, които спят наблизо, синхронизират фазите си на сън. Те заспиват и се събуждат по едно и също време и дори могат да започнат да се движат синхронно, за да се адаптират към текущата ситуация. И всичко това в името на физическия контакт, който дава усещане за сигурност и спокойствие.

Още: Как да заспим бързо: 3 начина, които наистина помагат при безсъние

За спането с домашни любимци

Повечето от нашите домашни любимци се опитват да скочат на леглото, когато си лягате. Кучетата могат да скимтят тихо близо до леглото, да се опитват да сложат лапите си на матрака сякаш случайно и след това, невинно махайки с опашка и слагайки уши назад, да седнат удобно до стопанина си.

Котките предпочитат веднага да легнат, където искат (някои обичат да се протягат на гърдите, главата или краката ви).Но добре ли е човек да спи до домашен любимец?

Митът, че след алкохол се спи по-добре. Ето защо въобще не е вярно и трябва да го избягвате преди лягане

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com