Психолог: Анорексията вече не е типична само за момичетата

3949
Психолог: Анорексията вече не е типична само за момичетата
Снимка: Thinkstock

Анорексията е много опасна и доста често се стига до фатален изход при заболелите. Това каза психологът Бисера Борисова пред "Фокус".

По думите ѝ колкото по-скоро се забележат признаците и се потърси помощ, толкова по-добре, тъй като там се работи вече и с медикаментозно лечение, психотерапия и друг вид специалисти според усложненията, така че непременно и много бързо трябва да се действа след забелязване на заболяването.

Франция обмисля глоби за насърчаване на анорексията

Поощряването на хората към прекалено отслабване може да стане наказуемо във Франция, предаде AFP. Депутатите от френския парламент гла...

„Разбира се, в началото е достатъчна само консултация с психолог и след това да се прецени как да се действа, когато е в по-ранна фаза разстройството. По принцип трудно се диагностицира анорексия. Близките на човека, който страда от тази болест, трябва да бъдат доста наблюдателни и да го познават добре. Трябва да се наблюдават промените в начин на хранене, няма как да не се забележи един стремеж към това да се яде все по-малко, да се избягват висококалорични храни, които всъщност са доста важни като хранителен състав за тялото“, допълни тя.

Бисера Борисова отбеляза, че при заболелите от анорексия се наблюдава един страх да не се надебелее – непрекъснато следене на теглото, непрекъснато желание да се яде все по-малко и дори, когато вече е близо до критични граници, хората, които страдат от анорексия отхвърлят тялото си и формите си, сякаш се виждат дебели все още, а нямат реална представа за това какво всъщност се случва с тялото им. Тя добави още, че при тях е много силен стремежът да се контролира теглото и то все по-надолу и по-надолу.

„Преди се считаше, че анорексията е типично женско заболяване, но напоследък доста момчета страдат от това разстройство. За анорексия се говори, когато заболелите минат една критична фаза. Вече се говори за проблеми със сърдечно-съдовата система, ендокринната, проблеми със стомашно-чревният тракт, с черния дроб и т.н. Семействата в началото се опитват да решат проблема като карат детето си да яде, но това няма как да стане, тъй като все пак това си е болестно състояние“, уточни тя.

Борисова подчерта, че от няколко години се говори и за нов вид хранително разтройство – орторексия, което е пак едно вманиачаване по здравословните храни. По думите й в световен мащаб има увеличение на заболелите от тази болест.

2500 от момичетата между 14 и 19 години страдат от анорексията и булимия

2500 от момичетата между 14 и 19 години страдат от анорексията и булимия, каза днес на пресконференция проф. Стефка Петрова от НЦОЗА. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com