Пъпките по езика към гърлото може да са признак за следния проблем - разберете кой!

100644
Пъпките по езика към гърлото може да са признак за следния проблем - разберете кой!
Снимка: iStock

Основните причини за пъпки по езика в близост до гърлото могат да бъдат най-различни.

Възпаление на рецепторите на вкуса

Вкусовите рецептори – папилите, представляват малки структури по повърхността на езика, отговорни за вкуса. Поради консумацията на много пикантни, горещи или кисели храни, или пък по причина на употребата на цигари, например, може да се появи възпаление или дразнение на тези папили – а това води до появата на червени пъпки върху езика, отслабени вкусови усещания и понякога също болка по време на миене на зъбите с паста и четка.

Ето какво ни обяснява д-р Ана Токус

Когато червените пъпки по езика предизвикват дразнение и/или възпаление на вкусовите рецептори, е необходимо без отлагане да посетите лекар, за да се избягнат евентуални инфекции, а също и за да се предотврати консумацията на храни, които са в състояние да влошат още повече това положение.

9 промени в тялото, които говорят за здравето ви

Орална кандидоза

Това представлява заболяване, провкирано от гъбички в устата. То води до формиране на белезникави петна и пъпки по езика и в гърлото. Въпросната инфекция е по-често срещана при бебетата поради слабото развитие на имунната им система, липса на хигиена в устата след кърмене, както и при възрастни с нарушен по някаква причина или просто отслабнал имунитет. Забелязвайки наличието на белезникави пъпки в устата, е крайно важно да отидете на лекар с цел да се започне лечение - обикновено то се провежда с противогъбични препарати и медикаменти. В допълнение е важно, разбира се, да спазвате хигиена на устната кухина.

Орална хламидия

Хламидията е инфекциозно заболяване. Нейната специфика е, че се предава чрез незащитени генитални, анални или орални полови контакти. Въпреки че устната хламидия не се предава посредством случайни контакти - като целувки, хранене или пиене чрез общи съдове, прибори и чаши, например, тя може лесно да се разпространи чрез орален секс, когато партньорът е заразен. Пъпките от хламидия по езика обикновено не болят и са съпроводени от други симптоми като зачервяване в устата, бели точки и възпалено гърло. Ако симптомите възникнат след орален секс, трябва непременно и задължително да се обърнете за консултация към лекар – той ще ви насочи към най-добрия начин на лечение, което евентуално да включва използването на антибиотици.

Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние

Рак на устната кухина

Един от симптомите на рак на устата е появата на пъпки по езика, подобни на възпаления, които се разраняват, нарастват и кървят с течение на времето. В гърлото, по езика и венците е възможно да се появят бели или червени пъпки, както и и малки повърхностни ранички, затрудняващи речта на човека. В случай, че симптомите не изчезнат в срок до 15 дни, е необходимо да потърсите с лекар или зъболекар за диагностициране и започване на лечение – при него обикновено се процедира с отстраняване на тумора и последваща химиотерапия.

А сега ето и добрата новина! Загрижеността при забелязване пъпки в дъното на езика е естествена и нормална, когато човек констатира наличието им. Но в най-честия случай това всъщност са естествени образувания, нормални части от езика - т. нар. „циркунваладни“ или вдлъбнати папили. Те са по-големи от останалите и са точно в основата на езика, разпределени под формата на латинската буква V. Именно циркунваладните или вдлъбнатите папили са отговорни за усещането на горчивия вкус.

Внимание! Тази статия е само информативна. Не забравяйте да потърсите личния си лекар, който ще ви насочи към съответния специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com