Рибата, която възрастните хора трябва да ядат за здрава щитовидна жлеза

15550
Рибата, която възрастните хора трябва да ядат за здрава щитовидна жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Eдна риба е изключително полезна за щитовидната жлеза и костите на възрастните хора. Консумацията на лаврак съдейства за предотвратяването на атеросклероза на хората в напреднала възраст, казва диетологът Елена Соломатина.

Ползи от лаврака за възрастните хора

"Лавракът съдържа много йод. Йодният дефицит е доста често срещан сред по-възрастните хора, тъй като много от тях не включват морски дарове в диетата си по различни причини. Ние нямаме култура на консумация на водорасли или други продукти, съдържащи йод “, обяснява експертът.

Вместо сьомга - това е рибата, която е по-евтина и по-полезна от нея

Йодът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Ако този микроелемент липсва, може да се появи умора, летаргия, забравяне, раздразнителност, суха коса и кожа.

Експертът също така допълва, че лавракът съдържа калций и фосфор, които спомагат за поддържането на здрави кости и цялото тяло.

"Фосфорът е необходим за нормалното протичане на биохимичните процеси в мозъка и костната тъкан. Остеопорозата много често се развива при възрастните хора. Калцият е отговорен за здравето на костната тъкан, за нервно-мускулната проводимост, така че сърцето да се свива нормално. Понякога поради липса на този елемент хората в напреднала възраст се оплакват от конвулсии“, отбелязва д-р Соломатина.

Като всяка морска храна, лавракът съдържа много омега-3. Те също са необходими за профилактиката на атеросклерозата. Действат като антагонист на лошия холестерол, провокаторът на това заболяване. Омега-3 предотвратява прогресирането му и отлагането на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, пояснява още диетологът.

Лавракът е една от рибите, отличаващи се с наличието на астаксантин. Това е много мощен антиоксидант, който защитава сърдечно-съдовата система и може да се използва за предотвратяване на рак.

лаврак

Освен това протеинът от лаврак е лесно усвоим и не натоварва храносмилателната система, което е важно за възрастните хора.

"Протеинът важен строителен материал за нашето тяло. С възрастта мускулите и връзките отслабват, така че тялото се нуждае от него в по-големи количества, за да функционира нормално", пояснява още експертът.

Въпреки ползите от лаврака, прекомерната консумация на риба тон може да бъде вредна за здравето. Факт е, че тя натрупва соли на тежки метали, включително живак. Нейната редовна консумация може да доведе до натрупване на тежки метали в тялото, което застрашава от куп сериозни здравословни проблеми.

„Рибите, които плуват дълго време, които са стари и големи, натрупват соли на тежки метали, а не само живак. И ако се използват редовно в диетата, могат да бъдат източник на интоксикация", предупреждава в заключение експертът.

Още: Яжте тази риба поне 3 пъти седмично и ще забравите за холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com