X
 
 
 

С един хранителен режим можем да отслабнем само веднъж

3288 0
photo of С един хранителен режим можем да отслабнем само веднъж
Снимка: iStock/Guliver

Още по темата

За съжаление, с един и същи хранителен режим можем да отслабнем не повече от един път, защото организмът има своята метаболитна памет и никога режим, който е бил ефективен по отношение на редукцията ни на свръхтегло, втори път вече не се оказва със същата резултатност. Това каза в интервю за „Фокус“ проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика за диетите през летния сезон.

„Още на втория ден организмът издига на паметта на мастните си клетки онези механизми, с които вече се е справял, те са му познати, проиграни са от самия него и блокира разграждането на мазнини, защото е свързано именно със загубата на биологичен продукт, който щом 3 месеца е на едно ниво, организмът си го приема за свое и го поддържа в дни на ядене“, обясни проф. Байкова. По думите ѝ ето защо, като тръгне да губи, той издига на повърхността на клетките си, метаболитната си памет и решава, че не трябва да губи много маса.

Здравословните храни със скрити калории

Според нея благодарение на многото информация, българите по природа са ученолюбиви, знаещи, интелигентни хора. „Информацията е от различни източници и често пъти не е надеждна. Нерядко фенове на различни алтернативни течения промиват мозъците на младите хора. Много са агресивни и младите са объркани. Ето защо ръстът и броят на най-младата генерация са с различни хранителни разстройства. Това е обезпокояващо и ако 22% от младите жени на възраст 19-30 години са с наднормени килограми, то около 17% са с различни хранителни разстройства. В това число анорексия, булимия, орторексия и пр.“, коментира проф. Байкова.

Тя посочи, че когато имат съмнение, трябва да се информират от надеждни специалисти по хранене.

Психолог: Анорексията вече не е типична само за момичетата

„За наша радост по-голямата част от населението има добра култура на хранене през последните години или поне подобрена в сравнение с предишен период“, каза още проф. Донка Байкова.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...