Сок от цвекло - за какво е полезен и как е правилно да се пие

47041
Сок от цвекло - за какво е полезен и как е правилно да се пие
Снимка: iStock

Сокът от цвекло - той най-често се използва за лечение и профилактика на различни заболявания. Според изследван , проведено от австралийски учени през 2012 г., дневната консумация на 250 ml прясно изцеден сок от този кореноплод спомага за понижаване на кръвното налягане и укрепване на стените на кръвоносните съдове, предотвратявайки появата на атеросклеротични плаки, съобщава изданието The Health Site.

Сок от цвекло - ползи

Друго нещо, с което сокът от цвекло може да помогне, е поддържането на здравето на черния дроб. Съществена роля в този процес играе модифицираната аминокиселина бетаин, съдържаща се в кореноплода. Има положителен ефект върху регенеративните процеси, стимулира синтеза на протеини, предотвратява развитието на мастна хепатоза (заболяване, при което мазнините се натрупват в черния дроб), предпазва клетките на органите от токсичното действие на етиловия алкохол.

Знаете ли какво лекува червеното цвекло?

Поради голямото съдържание на желязо, сокът от цвекло е незаменим при анемия. Фибрите, които също са достатъчни в зеленчуците, ще помогнат за подобряване на чревната функция. Йодът в състава му поддържа здравето на щитовидната жлеза и цялата ендокринна система. Сокът от е полезен и за тези, които следят теглото си, тъй като хранителната стойност на продукта е 42 kcal на 100 g. Освен това зеленчуковата напитка ще помогне за подобряване на имунитета, намаляване на нивата на холестерола в кръвта и ускоряване на възстановяването на организма след заболяване.

Как да пием правилно прясно изцеден сок от цвекло

Сокът от цвекло трябва да се въвежда в диетата с повишено внимание, дори ако няма противопоказания. Започнете с малък обем - до 50 ml на ден. Постепенно увеличавайте количеството напитка, която пиете. Препоръчителният дневен прием е 200–250 мл. Можете да го пиете веднага или на два пъти между храненията (25-30 минути преди хранене), съветва изданието.

Не трябва да пиете пресен сок от цвекло веднага след приготвянето, тъй като ще съдържа висока концентрация на нитрати. Оставете напитката да се утаи в хладилника за 2-2,5 часа, след което ще стане годна за консумация.

Възможно ли е да се пие сок от цвекло на празен стомах? Да, но в малки количества и не концентриран, а разреден с вода в съотношение 1:1. В същото време не забравяйте, че прясно изцеденият сок съдържа органични киселини, които могат да причинят дразнене на стомашно-чревния тракт, така че следете здравето си. Но не трябва да пиете напитката през нощта или преди пътуване. Що се отнася до продължителността на сокотерапията, тя трябва да бъде 12-14 дни. След това време направете почивка за приблизително същия период, препоръчва още здравният портал.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com