Спасете артериите си с помощта на тези храни

7843
Спасете артериите си с помощта на тези храни
Снимка: Manu5 / CC BY-SA 4.0

Артериите са отговорни за транспортирането на богата на кислород кръв от сърцето до останалата част от тялото. Прогресивното запушване на артериите е сериозно състояние, наречено атеросклероза. То е основната причина за сърдечно-съдовите заболявания, включително удари и инфаркти. Запушените артерии са известни като мълчалив убиец, тъй като състоянието не предизвиква никакви симптоми, докато проблемът не стане тежък.

Симптоми на запушените артерии

Симптомите на запушените артерии зависят от вида на засегнатите артерии.

Каротидни артерии: Запушените артерии в мозъка са състояние, наречено заболяване на каротидните артерии. Плаката блокира или стеснява артериите и може да има признаци на удар. Симптомите включват проблеми с дишането, внезапна слабост, объркване, тежки главоболия, загуба на съзнание, замъглено виждане, проблеми с говора, парализа, проблеми при ходене, замаяност и загуба на координация или баланс.

Коронарни артерии: Когато артериите в сърцето са запушени, това се нарича коронарна болест на сърцето или ХБН. В този случай плаката блокира или стеснява коронарните артерии, когато сърдечният мускул не успее да получи достатъчно кръв. В резултат на това настъпва гръдна болка, известна като ангина. Усеща се като натиск в гръдния кош, но може да се усети и в челюстта, врата, ръцете, раменете или гърба. Понякога се проявява като нарушено храносмилане. Емоционалният стрес често предизвиква и стенокардия. Другите симптоми на сърдечната недостатъчност включват сърдечни проблеми и задух.

Забравете за климатици и вентилатори - това е най-ефективният начин да се охладите в жегата

Периферни артерии: Периферното артериално заболяване е резултат от натрупване на плаки в артериите на ръцете, краката и таза. Тези артерии са известни като периферни артерии и ако са блокирани или стеснени, може да се появи болка или скованост. Понякога се образуват опасни инфекции.

Какво причинява запушването на артериите?

Атеросклерозата често се нарича втвърдяване, удебеляване, стесняване и запушване на артериите. Тънъкият слой от ендотелиални клетки, спомагащи за поддържането на гладката вътрешна страна на артериите, позволява на кръвта да преминава свободно.

Няколко фактора обаче повреждат ендотелните клетки, включително тромбоцитните клетки, повишените нива на хомоцистеин и свободните радикали от токсини и антиоксидантен дефицит. Също така, дефицитът на витамин С и хомоцистеинът уврежда артериите.

Плаката се натрупва, когато различни вещества не могат да мигрират от атеросклеротичните лезии. Тези вещества включват мазнини, калций, токсични метали, клетъчни отпадъци и холестерол, като например LDL холестерол (липопротеин с ниска плътност). Материал, участващ в съсирването на кръв, наречен фибрин, също се натрупва, когато артериите са запушени.

Докато точната причина за запушените артерии е мистерия, доказателствата показват, че атеросклерозата е сложно състояние, което може да започне в детството и да се развие с развитието на възрастта. Някои фактори могат да повредят вътрешните слоеве на артериите, включително тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет тип 1 и тип 2, и инсулинова резистентност.

Други фактори, допринасящи за атеросклерозата, включват липса на физически упражнения, наднормено тегло, тежка метална експозиция, повишени триглицериди и хронично възпаление от заболявания, инфекции, лупус или артрит. Високият холестерол и мазнините в кръвта също са възможни причини за атеросклероза. В редки случаи генетиката може да играе фактор с повишено производство на холестерол, свързано с атеросклероза.

Атеросклерозата може да бъде причинена и от оксидативен стрес чрез изчерпване на витамин С или други антиоксиданти. Недостигът на храната или дисбаланс може да доведе до атеросклероза. Те могат да включват магнезий, калий, фибри, антиоксиданти и метилови донори. Диетичните фактори включват и диета с високо съдържание на захар, преработени нишестета и вредни мазнини.

10 храни за отпушване на артериите

Искате ли да знаете как да отпушите артериите и да обърнете хода на атеросклерозата? Вашият лекар може да ви предпише лекарства, понижаващи холестерола, като лекарства със статини или бета-блокери, които понижават кръвното налягане. Това ще помогне да се забави прогресирането на натрупването на плака.

Съществуват обаче и много добре проучени храни, които могат да предотвратят и да спомогнат естественото отпушване артериите:

1.Куркума

Куркумата е популярна подправка, използвана в индийската и аюрведа кухня, но истинската й полза идва от една активна съставка. Основният полифенол в куркумата, наречен куркумин, отдавна е известен със своите кардиозащитни ефекти. Екстрактът от куркума се смята, че намалява LDL холестерола и натрупването на плака в артериите.

В проучване от 2011 г., публикувано в списанието Molecular Nutrition&Food Research, изследователи откриват, че куркумата може да намали холестерола и да потисне ранните атеросклеротични лезии по-добре от лечението с лекарстово ловастатин, понижаващо холестерола. Също така, изследване през 2006 г. върху мишки предполага, че куркуминът може да помогне за предотвратяване на увреждане на артериите, свързано с блокиране на каротидната артерия.

2. Чесън

Чесънът също се счита за една от най-добрите храни, отпушващи артериите. Проучвания установяват, че чесънът може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, понижаване на кръвното налягане и забавяне на атеросклерозата. В проучване, публикувано в списание Atherosclerosis през 1999 г., учени откриват, че чесънът може да предотврати натрупването на плаки в артериите.

Преглед, публикуван в списанието Nutrition през 1997 г., установява, че клиничните изследвания върху чесъна имат положителни ефекти в профилактиката и лечението на атеросклерозата. Друго проучване от 1999 г. също установява, че чесънът може да намали риска от инсулт и сърдечен удар с повече от 50%. Смята се, че чесънът помага срещу удари и сърдечни удари, тъй като действа разреждащо на кръвта.

3. Джинджифил

Джинджифилът има невероятни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Той съдържа сърдечно-защитни съединения, както и джингол, които ефективно предотвратяват натрупването на плаки и освобождават артериите чрез намаляване на общия холестерол. Според изследване, публикувано в Journal of Nutrition през 2000 г., изследователи установяват, че екстрактът от джинджифил може да намали аортните атеросклеротични лезии, холестерола и триглицеридите в кръвта, свързаните с LDL мастни пероксиди и агрегацията на LDL.

4. Кайенов пипер

Пикантните храни също могат да помогнат в отпушването на артериите. Комплексът капсаицин, който се намира в лютия червен пипер, помага за намаляване на LDL холестерола в кръвта. Кайеновият пипер може да намали риска от инсулт и сърдечен удар и да подобри кръвообращението. Също така високоактивната антиретровирусна терапия (HAART) с HIV протеазен инхибитор ритонавир се свързва с подобрена атеросклероза и пулмонална артериална хипертония. Изследване, публикувано през 2009 г., установява, че капсаицинът може да помогне за предотвратяване на белодробни и съдови усложнения.

5. Лимон

Пиенето на топла вода с лимон сутрин е здравословен навик и е полезно за здравето на сърцето. Лимонът е известно, че намалява нивата на холестерола в кръвта и помага на артериите чрез предотвратяване на оксидативните увреждания. Лимоните са мощен източник на антиоксидантния витамин С. Високи дози витамин С укрепват артериите, намаляват общия холестерол, повишават липопротеините с висока плътност (HDL), инхибират тромбоцитната агрегация и намаляват възпалението.

6. Канела

Канелата може да помогне за намаляване на много рискови фактори, свързани с атеросклерозата и сърдечните заболявания. Проучване, публикувано в списанието Diabetes Care през 2003 г., установява, че от 1 до 6 грама канела на ден може да понижи глюкозата, триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол при диабетици тип 2. Проучването наблюдава 60 диабетици за 40-дневен период. Изследователите стигат до заключението, че канелата помага за намаляване на рисковите фактори при сърдечносъдовите заболявания.

7. Ленено семе

Лененото семе е друга важна храна за здравето на сърцето. С високото си съдържание на фибри то помага за отпушването на артериите. Също така е добър източник на алфа-линоленова киселина, омега-3 киселина, която може да понижи възпалението и кръвното налягане и на свой ред артериите няма да се запушат. В проучване от 1997 г., публикувано в списание Atherosclerosis, изследователи установяват, че лененото семе намалява развитието на аортна атеросклероза с 46% при зайци.

Изследователите заключават, че добавянето на ленено семе в храната е ефективно при лечение за намаляване на хиперхолестеролемичната атеросклероза. Също така, добра идея е да смилате лененото семе за по-доброто му усвояване.

8. Ферментирало зеле

Кимчи е популярна пробиотична корейска рецепта, която включва ферментирало зеле и люти чушки, за които е установено, че забавят атеросклеротичния процес. Изследване от 2007 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установява, че активното съединение в кимчи, предотвратява развитието на аортна атеросклероза при зайци, хранени с висок холестерол. Ферментиралото зеле също разгражда токсични химикали, включително бисфенол А и инсектицид хлорпирифос.

9. Сусамово семе

Сусамовите семена спомагат за отпушване на артериите. Доказателствата показват, че те могат да помогнат да се предотврати прогресията на атеросклерозата. Едно тримесечно проучване върху животни, публикувано в Journal of Medicinal Food през 2006 г., предполага, че съдържанието на мастни киселини в сусамовото масло може ефективно да инхибира образуването на лезии на атеросклерозата, холестерола в кръвта, триглицеридите и нивата на LDL холестерола.

10. Сок от нар

Високото съдържание на антиоксиданти и пикочната киселина в сока от нар се смята, че спомага за намаляване на образуването на плаките в артериите. Сокът от нар също съдържа важни хранителни вещества за здравето на сърцето, като магнезий и селен. В едно проучване, публикувано в Американския журнал по кардиология през 2009 г., изследователите установяват, че пиенето на 240 милилитра сок нар от ежедневно до 18 месеца забавя прогресията на каротидната артериална болест при пациенти с риск от коронарно заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com