Стареенето започва още преди раждането

6594
Стареенето започва още преди раждането
Снимка: Thinkstock/Guliver

Международен екип изследователи начело с проф. Дино Джусани от Кеймбриджкия университет са установили в експерименти на мишки, че процесът по стареене на клетките на организма започва още във вътреутробния период на неговото развитие.

Върху скоростта на бъдещото стареене може да се повлияе с антиоксиданти, пишат изследователите в статия, публикувана в The FASEB Journal.

Тест за бременност от древен Египет с изумителни резултати

Преди няколко хиляди години в древен Египет жените използвали ечемични зърна или лук, за да проверят дали очакват дете. Процедурите не ...

Учените измервали дължината на теломерите в клетките на кръвоносните съдове на възрастни лабораторни мишки, чиито майки приемали или не приемали антиоксиданти по време на бременността.

Теломерите са крайни участъци на хромозомите, чието изтощаване се свързва с процеса на стареене на клетките. Най-често усложнение по време на бременността е снижаването на количеството кислород, постъпващо към плода. В случая с хората причина за това може да бъде например пушенето от бременната. За имитация на това усложнение при мишките изследователите поставили група мишки в помещение, съдържащо със 7% по-малко кислород от нормалното.

В резултат зрелите мишки, родени от майки, получили по-малко кислород по време на бременността, имали по-къси теломери. Освен това при тях се фиксирали проблеми с вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а това означава, че те имали по-висока предразположеност за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Антиоксидантните добавки, приемани от тези бременни, помогнали да се снижи рискът от развитие на болести на сърцето. От добавките имали полза и мишките, чиито майки получили достатъчно кислород по време на бременността – техните теломери се оказали по-дълги.

Шантави факти за бременността

Мислите си, че знаете всичко за бременността? На бас, че ще ви изненадаме с някои от тези научно доказани факти. Най-дългата човешка б...

По този начин учените за първи път са стигнали до извода, че още във вътреутробното развитие на плода може да се повлияе на неговото стареене и главна роля в този процес очевидно играе снабдяването с кислород. Макар че резултатите са получени на мишки, изследователите са на мнение, че при човека действат аналогични механизми.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com