Тази подправка ще ви избави от киселините

45257
Тази подправка ще ви избави от киселините
Снимка: Istock

Естественото съединение, съдържащо се в една подправка, може да бъде толкова ефективно против киселини, колкото омепразол. Това лекарство е добре известно на всички, които се борят с повишена стомашна киселинност.

Повишената киселинност причинява дискомфорт в хранопровода, усещане за парене в гърлото и неприятен вкус в устата. Това състояние се нарича киселинен рефлукс и ако не се лекува, може да се развие опасна язва.

Според изданието Eurekalert, куркумата може да контролира рефлукса и нейният ефект може да се сравни с този на лекарствата. Изследванията са доказали това.

Полезни свойства на куркумата

Активното съединение в куркумата, куркуминът, може да стимулира защитен механизъм в хранопровода, който помага за намаляване на киселинността. Инхибиторите на протонната помпа (PPI) имат подобен ефект. Най-известният е омепразол.

Лекар разкри коя е най-добрата подправка за имунитета

Но дългосрочната употреба на PPI е свързана с повишен риск от фрактури, дефицит на микроелементи и повишен риск от инфекции.

Последното проучване за ползите от куркумата потвърждава резултатите от предишните проучвания. След тях куркуминът и омепразолът са тествани върху 206 пациенти на възраст 18-70 години, страдащи от функционална диспепсия (храносмилателно разстройство, което не е свързано с патологични промени в храносмилателния тракт).

Участниците са били разделени на три групи, на едната от които са били дадени две големи капсули куркумин от 250 mg, втората група е приемала омепразол, а третата група взе две големи капсули куркумин и малка таблетка PPI едновременно.

След 28 и 56 дни участниците са били тествани за симптоми на диспепсия, а именно как се променят стомашната болка, паренето в хранопровода и гърлото, подуването и гаденето.

В средата на проучването куркуминът и комбинираното лечение показват същите резултати като лекарствата, приемани самостоятелно, облекчавайки всички симптоми с изключение на болката, където омепразолът е по-ефективен. В допълнение, чернодробна дисфункция е наблюдавана при някои участници в групата с куркумин.

Но изследователите вярват, че резултатите от нови изследвания могат да оправдаят употребата на куркумин в клиничната практика, а употребата на подправката куркума в храната може да намали симптомите на киселини.

Лечебните свойства на куркумата се определят от нейния състав: около 20 молекули с антибактериално действие, 12 - противотуморно, 12 - противовъзпалително, 10 - антиоксидантно. Той е естествен склад на витамини и микроелементи, включително окислителни В2, В3, В6, К, С; фосфор, калций , йод, желязо, магнезий, калий; етерични и мастни масла, както и полизахариди и фенолни съединения. Но най-ценното в тази подправка е куркуминът. Именно това съединение лекува на клетъчно ниво. Ефективно се бори със свободните радикали, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и повишава устойчивостта на клетките към инфекции и злокачествени тумори.

Последните проучвания показват, че куркуминът е в състояние да проникне през клетъчните мембрани и да възстанови способността на клетките да контролират информацията, преминаваща през тях. Справя се добре дори с най-реактивните компоненти на оксидативния стрес - хидроксилните радикали.

Oще: Чаят от тази подправка е по-силен от аспирин - лекува главоболие и разрежда кръвта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com