Това е най-полезната подправка за червата след 40 години

44065
Това е най-полезната подправка за червата след 40 години
Снимка: iStock/Guliver

Ако червата ви работят добре, тогава здравето ви ще бъде непоклатимо. Една подправка има положителен ефект не само върху чревния микробиом, но и върху целия организъм като цяло. Става дума за куркумата. Тя е изключително полезна най-вече за стомашно-чревния тракт на хората над 40 години.

Други полезни свойства на куркумата

Централно място в нейните терапевтични свойства заема куркуминът. Това биоактивно съединение има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които съдейства за подобряване на чревната функция. Куркуминът насърчава балансиран чревен микробиом и облекчава храносмилателния дискомфорт. А именно симптоми като подуване и газове.

Учени: Това е най-добрата ядка за червата

Куркумата може да подобри метаболизма, като помага на тялото да поддържа нормално тегло.

Куркуминът, нейният основен компонент, има голям терапевтичен потенциал и може да се използва като противовъзпалително, антидиабетно и противораково средство, което е потвърдено в много клинични проучвания, съобщава изданието The Health Site . Има доказателства за възможна добра ефективност на куркумина при лечение на артрит, болест на Алцхаймер и заздравяване на рани.

Многобройни наблюдения показват хепатопротективните ефекти на куркумина върху остри и хронични увреждания на черния дроб, причинени от замърсители, лекарства и алкохол, неалкохолно мастно чернодробно заболяване и чернодробна фиброза. Неалкохолната мастна чернодробна болест се признава за чернодробно заболяване с множество рискови фактори.

Куркуминът има невропротективен ефект поради наличието на антиоксидантна и противовъзпалителна активност и способността да поддържа химическия баланс в мозъка. Тези свойства могат да се използват в терапията на човешки невродегенеративни заболявания. Когато куркуминът потиска възпалението, има намаляване на хипертрофията на астроцитите и активиране на микроглията в хипокампуса, което спомага за подобряване на когнитивната функция, както и за нормализиране на настроението. Куркуминът може да облекчи мозъчно увреждане и да намали невропатичната болка.Различни изследвания показват способността на куркумина да действа като помощно средство за лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Куркуминът показва положителен ефект при хора с остеоартрит и ревматоиден артрит. Намаляването на системното възпаление помага за разрешаването на метаболитния синдром. Синдромът се характеризира с инсулинова резистентност, хипергликемия, хипертония, ниски нива на липопротеини с висока плътност, повишени нива на липопротеини с ниска плътност, повишени нива на триглицериди и затлъстяване, особено висцерално затлъстяване. Куркуминът може да подобри инсулиновата чувствителност, да потисне адипогенезата, да намали високото кръвно налягане и да премахне възпалението.

Куркумата може да се използва и за медицински цели при лечение на диабет. Основните компонент в нейния състав имат обещаващо антидиабетно действие. Когато се прилага на пациенти с преддиабет, рискът от развитие на диабет тип 2 може да бъде значително намален. В допълнение, куркуминът може да се използва като потенциална алтернатива за превенция и лечение на диабет, както и някои усложнения като диабетна ретинопатия.

Oще: Този плод чисти червата и предпазва от атеросклероза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com